Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 3 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

TikTok-video toont leven op ‘asielboot’ Velsen-Noord en levert boze reacties op

Op TikTok gaat een video rond van een Syrische vluchteling, die zijn leven op de asielboot in Velsen-Noord filmt. Het cruiseschip wordt getoond als een luxe verblijf met goed eten. Maar de maker van de video heeft het duidelijk niet altijd goed gehad. Zo vertoont hij op hetzelfde account video’s van de situatie bij het aanmeldcentrum in Ter Apel, waar tijdelijke tenten in de buitenlucht zijn opgebouwd.

Volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) krijgen vluchtelingen een basic opvang. Ze hebben een hut, er wordt drie keer per dag door de crew van het schip voor eten gezorgd en er zijn activiteiten aan boord, zoals taallessen en sport. Veel faciliteiten op het schip, zoals het casino, zwembad, winkels en sauna, zijn gesloten. Wel is er een speelkamer en is er een huisarts en verpleegkundige voor medische hulp. Dat alles zo goed geregeld is, schiet niet bij iedereen in het juiste keelgat.

Asielboot Velsen-Noord op TikTok

Onder de video van de Syrische vluchteling staan veel negatieve reacties. „Wist je dat er Nederlanders in hun auto slapen omdat de huizen naar asielzoekers gaan?”, reageert een Nederlandse TikTokker in het Engels. „Ik wacht al 5 jaar op een huis hier in IJmuiden/Velsen-Noord. Het is allemaal dezelfde buurt”, reageert een ander. Velen vinden dat de video een vertekend beeld kan geven aan andere vluchtelingen. „Google alsjeblieft Ter Apel”, klinkt het op sociale media. Het filmpje heeft veel aandacht gekregen, nadat PVV-leider Geert Wilders het deelde op zijn Twitter-account.

 

@bassam5432

#باخرة_سيلجا_اوروبا #فيلسن #هولندا🇳🇱 #امستردام #fypシ #fyp

♬ Maşallah – Doğu Swag

De maker van het filmpje is duidelijk niet bang om het gesprek aan te gaan. „We kwamen vanwege de oorlog, net als de Oekraïners”, vertelt de Syrische vluchteling. „We hebben alleen om een toevluchtsoord voor ons gevraagd. Ik respecteer uw mening, en ik wens u een goed leven.” Naast alle negatieve reacties, zijn er ook een aantal positieve geluiden te bespeuren.

De komst van het schip leidde tot protest bij inwoners van Velsen-Noord, maar burgemeester Frank Dales zei vorige week dat hij verwacht voldoende maatregelen te hebben genomen om alle zorgen weg te nemen. Het cruiseschip in Velsen-Noord, dat voor het komende halfjaar dient als noodopvang, biedt op het schip onderdak aan in totaal duizend mensen. Die zullen aankomende dagen gespreid binnenkomen.

Binnenkort opent andere asielboot in Amsterdam

Ook in Amsterdam worden binnenkort duizend asielzoekers opgevangen op een cruiseschip, voor in elk geval zes maanden. Volgens verantwoordelijk wethouder Rutger Groot Wassink is de enorme boot en de ligging ervan, nogal afgelegen in het Westelijk Havengebied, niet ideaal als opvanglocatie. „Maar gezien de situatie in Ter Apel hebben we ons als gemeente toch maar weer moeten stretchen”, zegt Groot Wassink tijdens een rondleiding op het schip. Ondanks de afgelegen ligging van het schip is de opvang op een „humane manier” geregeld, vindt de wethouder.

Het industriegebied ter hoogte van de Coentunnel was de enige plek in de hoofdstad waar het schip kon aanmeren. Om de opvangplek voor de bewoners bereikbaar te maken, worden er fietspaden en voetpaden aangelegd en komt er een pendelbus. Ook komen er extra hekken langs de kades, zegt locatiemanager van het COA Pieter Deinum.

De MS Galaxy vaart normaal gesproken als veerboot tussen Zweden en Finland. Het schip, van 212 meter lang, met tien verdiepingen en plek voor ruim 2800 reizigers, is te groot om gebruik te kunnen maken van de walstroom, en gaat daarom draaien op de eigen generatoren. In eerste instantie is er op het schip zes maanden lang plek voor duizend mensen. Na een evaluatie zou dat eenmalig verlengd kunnen worden met drie maanden en kan het aantal oplopen tot 1500. De groep bestaat waarschijnlijk uit asielzoekers, statushouders, kinderen en een klein percentage asielzoekers uit veilige landen.

‘Falen van kabinet wordt nu beetje opgelost’

Met de opvangplek voor duizend mensen wordt „het falen van het kabinet een beetje opgelost”, beaamt de wethouder. „Het aantal opvanglocaties is door rijksbeleid snel teruggebracht. Onverstandig, want nu moet je met relatief dure oplossingen komen, zoals een boot of hotels. Ik heb nooit begrepen waarom er niet een soort mee-ademende, flexibele schil aan opvangplekken is, waardoor je een plotselinge instroom makkelijker op kunt vangen.”

In Amsterdam worden momenteel 2100 vluchtelingen en statushouders opgevangen, los van zo’n 4000 gevluchte Oekraïners die onderdak hebben in gemeentelijke en particuliere opvang.

Gratis lunch voor kinderen: dit vinden scholen zelf van het kabinetsplan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.