Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 3 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Eerste tekenen van najaarsgolf: snelste stijging coronapatiënten sinds half maart

Ziekenhuizen krijgen het steeds drukker met patiënten die positief zijn getest op het coronavirus. Ze behandelen momenteel 842 mensen die het virus onder de leden hebben, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat is het hoogste aantal coronapatiënten sinds 5 augustus, bijna twee maanden geleden.

Sinds vrijdag is het aantal opgenomen mensen met corona gestegen met 146. Dat is de grootste stijging over een weekeinde sinds 14 maart. Op zaterdagen, zondagen en feestdagen worden de ziekenhuiscijfers niet bijgewerkt. Vorige week maandag behandelden de ziekenhuizen 601 positief geteste mensen en de maandag daarvoor 466. Dat betekent dat de bezetting in twee weken tijd met iets meer dan 80 procent is gestegen. Als die toename doorzet, behandelen ziekenhuizen over een paar dagen meer dan duizend positief geteste mensen.

Coronapatiënten nemen toe: vooral op verpleegafdelingen druk

De LCPS-cijfers maken geen onderscheid tussen mensen die vanwege hun coronaklachten zijn opgenomen en mensen die andere gezondheidskwalen hadden en toevallig ook besmet bleken. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hanteert dat onderscheid wel en ziet daadwerkelijk meer opnames door corona. Het instituut houdt er rekening mee dat de najaarsgolf is begonnen.

In de afgelopen dag zijn 149 mensen met een coronabesmetting nieuw opgenomen in een ziekenhuis. Dat is de grootste instroom sinds 26 juli. Daar staat tegenover dat coronapatiënten ook het ziekenhuis verlaten, door overlijden of doordat ze voldoende opgeknapt zijn. Daardoor is de instroom nooit helemaal gelijk aan de netto stijging.

Het is vooral op verpleegafdelingen druk. Daar liggen nu 798 positief geteste mensen. Dat zijn er 143 meer dan vrijdag en 230 meer dan vorige week maandag. Op de intensive cares liggen nu 44 patiënten met corona, drie meer dan vrijdag.

‘Voorlopig geen nieuwe coronamaatregelen nodig’

Vorige week zei RIVM-topman Jaap van Dissel dat er voorlopig nog geen nieuwe coronamaatregelen nodig zijn. Desalniettemin is de coronasituatie, volgens de directeur van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, nog niet stabiel en blijven er onzekerheden. Tegelijkertijd spreekt het adviesteam van de overheid (MIT) zich uit over het feit dat het kabinet niet goed is voorbereid op „zwaardere coronascenario’s” in het najaar en de winter. En moeten we volgens MIT-voorzitter Jolande Sap ook de coronapas achter de hand houden.

Nieuwe maatregelen zijn momenteel niet nodig, volgens Van Dissel. De directeur denkt dat we het met de basismaatregelen zoals handen wassen en quarantaine bij een positieve test nu redden. Volgens het onderzoeksinstituut rukt het virus voornamelijk onder bewoners in verpleeghuizen op. Zij constateren dat niet volledig gevaccineerde ouderen besmet raken. Ook blijkt dat mensen die momenteel positief testen op het coronavirus, vaak al eerder besmet raakten. Bij de omikronvariant is kans op herbesmetting groter, maar het ziektebeeld lijkt milder.

Vorig week startte er een nieuwe vaccinatieronde voor een herhaalprik tegen het virus. Volgens Van Dissel op „het juiste moment”. Dit omdat er meer coronagevallen onder de oudere doelgroep worden geconstateerd.

TikTok-video toont leven op ‘asielboot’ Velsen-Noord en levert boze reacties op

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.