Malu Pesulima
Malu Pesulima Binnenland 3 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Gratis lunch voor kinderen: dit vinden scholen zelf van het kabinetsplan

Een forse 100 miljoen euro, dat bedrag wil het kabinet vrijmaken om een gratis schoollunch mogelijk te maken. Het doel? Voorkomen dat kinderen zonder eten op school komen én ervoor zorgen dat ze gezond(er) gaan lunchen. Op het eerste gezicht lijkt dat een mooi plan, maar wat vinden de scholen er zelf van?

De PO-Raad, de sectorvereniging voor het primair onderwijs, vindt het goed dat het kabinet geld vrijmaakt voor een schoollunch. Wel heeft de vereniging wat vraagtekens bij de uitwerking van het plan.

Twijfels over gratis schoollunches

„De eerste prioriteit is goed onderwijs, en dat staat al onder druk. Dat mag niet verder onder druk komen te staan”, zegt een woordvoerder tegen NU.nl. Daarbij heeft niet elke school de ruimte of mankracht om de gratis lunch mogelijk te maken – zijn de subsidies van de overheid genoeg om deze gaten op te vullen? „We hebben gewoon nog veel vragen: hoe wil het ministerie het plan invullen als het daadwerkelijk zover komt?” Ook de Algemene Onderwijsbond (AOb) vindt het een mooi idee, maar heeft twijfels over de uitvoering. „Leraren hebben niet bepaald tijd over.”

De VO-raad, de vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs, denkt dat de gratis lunch zéker mogelijk is, mits de scholen genoeg geld krijgen. „Het is een kwestie van geld dat beschikbaar gemaakt moet worden”, stelt een woordvoerder.

Met honger naar school

Eén op de dertien kinderen in Nederland gaat met honger naar school, blijkt uit onderzoek. Dat zijn al gauw twee tot drie gevallen per klas. Nu de prijzen van boodschappen als een razende omhoog zijn gegaan en inflatie in september met maar liefst 17,1 procent is gestegen, wordt verwacht dat er nóg meer kinderen zonder lunch naar school gaan.

In het NPO Radio 1-programma Geld of je Leven vertelden Hans Spekman, directeur van het Jeugdeducatiefonds en basisschooldirecteur Jonathan de Heer eerder al over schrijnende situaties die ze tegenkomen op hun school. „In Zoetermeer was ik op een school waar een meisje bijna onhandelbaar was. Dan blijkt dat ze al twee dagen niet gegeten heeft en haar moeder al drie dagen niet. Als je opgroeit met honger, met stress thuis, dan heb je die kansen niet. Dus moeten we als samenleving iets extra’s bieden om ervoor te zorgen dat kinderen dat wel krijgen. Ik geloof dat die weg via de school is, want daar vindt de ontwikkeling plaats.”

Basisschooldocenten dagelijks druk met plas- en poepbroeken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.