Malu Pesulima
Malu Pesulima Gezondheid 3 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Daar doe je het voor: nieuw ALS-medicijn goedgekeurd dankzij Ice Bucket Challenge

Was jij één van de 17 miljoen mensen die een bak met ijswater over zich heen gooiden tijdens de Ice Bucket Challenge in 2014? Dan heb je niet voor niets in de kou gestaan: dankzij deze enorme hype is er onlangs een nieuw ALS-medicijn goedgekeurd. Vooralsnog is het medicijn alleen goedgekeurd voor de Verenigde Staten, door de U.S. Food and Drug Administration.

Het middel geneest de dodelijke zenuw-/spierziekte niet, maar vertraagt wel de effecten ervan. „Dit medicijn heeft de strijd tegen ALS drastisch versneld”, laat ALS Association weten.

Als een lopend vuurtje

De gigantische hype begon op 15 juli 2014 bij de Amerikaan Chris Kennedy. Hij besloot een bak met ijswater over zijn hoofd te kieperen om aandacht te vragen voor ALS en mensen aan te sporen om geld te doneren. De video kwam online, Chris’ vrienden volgden en niet veel later ging de actie als een lopend vuurtje de wereld over. Niet zo gek ook, want elke deelnemer moest drie mensen nomineren die binnen 24 uur hetzelfde moesten doen. Van Mark Zuckerberg en Justin Bieber tot aan Bill Gates: de bekendste namen lieten zich verleiden tot een ijskoude douche.

Het resultaat? Maar liefst 115 miljoen dollar. Met dit enorme bedrag zijn volgens de ALS Association 130 onderzoeksprojecten in twaalf verschillende landen gesponsord. Veertig potentiële medicijnen zijn nu in ontwikkeling en één daarvan is nu dus goedgekeurd voor de FDA, de medische waakhond van de Verenigde Staten.

Ice Bucket Challenge in Nederland

In Nederland deden in 2014 zo’n honderdduizend mensen mee met de actie. Zij haalden bij elkaar zo’n twee miljoen euro op. Hiervan is ongeveer 80 procent geïnvesteerd in onderzoek. 20 procent is naar patiënten gegaan die nu lijden aan ALS, met als doel om hun kwaliteit van leven zo hoog mogelijk te houden.

Bizarre trend: de ‘Hot Water Challenge’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Daar doe je het voor: nieuw ALS-medicijn goedgekeurd dankzij Ice Bucket Challenge
Sluiten