Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Binnenland 6 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Jesse Klaver onder vuur na uitlekken video over stikstofadvies: ‘Alles waar ze boos over waren, blijft gewoon’

Een livestream die nét iets te lang doorliep heeft Jesse Klaver in een benarde positie geplaatst. De GroenLinks-frontman ligt onder vuur nadat een filmpje is uitgelekt waarin hij over het rapport van stikstofbemiddelaar Johan Remkes praat. Hij zegt daarin dat het stikstofadvies er snel doorheen moet worden gedrukt, voordat „iedereen er weer naar gaat kijken en er weer protesten komen, als ze echt zien wat er in staat”.

Gisteren was ‘rapport stikstof’ er dan eindelijk. Het kabinet moet „de staat van de natuur” meer centraal gaan stellen in plaats van vooral naar de cijfers van stikstof te kijken, vindt Remkes. Wat hem betreft moet wel worden vastgehouden aan de stikstofdoelen voor 2030, maar moet het in sommige gevallen ook mogelijk zijn om meer tijd te nemen. Opvallend was dat er zowel vanuit de klimaathoek als vanuit de boeren positief werd gereageerd op het rapport.

Jesse Klaver in het filmpje: ‘Strik eromheen’

„Dit rapport, dit is gewoon Van der Wal. Dus dit kabinet is politiek zwakker gemaakt. Het beleid van Van der Wal. Prima”, hoor je Klaver in de video zeggen. „By the way, we moeten versnellen. Als jullie dit allemaal prima vinden: oké, strik eromheen, zou ik zeggen als kabinet. Niet tot 14 oktober wachten. Nu iedereen enthousiast is, zou ik een extra ministerraad doen, morgen advies aftikken en gaan!”

De vrouw waarmee hij praat stelt dat het anders nog anderhalve week duurt. „Veel te lang”, zegt Klaver daarop. „Dan gaat iedereen er weer naar kijken en gaan er weer protesten komen, denk ik, als ze echt zien wat er in staat. Het onderschrijft alles waar ze boos over waren, dat blijft gewoon.”

Uitspraken stuiten boeren tegen de borst

De uitspraken schieten bij boeren en hun sympathisanten in het verkeerde keelgat. Het filmpje is massaal gedeeld, onder andere door FvD-leider Thierry Baudet en PVV-voorman Geert Wilders. „Zo worden onze boeren dus gepakt. Met smerige achterbakse trucjes”, reageert Wilders. „We worden besodemieterd”, vindt iemand.

Niet iedereen is overigens geshockeerd door de uitgelekte video. Andere twitteraars vinden dat Klaver gewoon zijn werk doet. „Klaver realiseert zich dat de suggesties in het rapport tot protesten zullen leiden, maar wil toch gewoon serieus natuurbeleid eindelijk een keertje uitvoeren. SHOCKING”, schrijft iemand met gevoel voor sarcasme. Een ander: „Wat is hier boeiend aan? Klaver leest hetzelfde rapport als de boeren en hij is er blij mee. Doorpakken nu. Verder zegt hij echt niets boeiends hoor.”

Reactie Klaver: ‘Ik zeg hetzelfde als ik eerder op camera heb gezegd’

Klaver heeft inmiddels gereageerd op de video en vindt niet dat hij de fout in is gegaan. „Er gaat filmpje van mij rond, waarin ik na een interview nog even doorpraat met een journalist. Daarin zeg ik hetzelfde als dat ik eerder op camera ook heb gezegd: dat ik blij ben met het rapport van Remkes”, schrijft hij. Hij vervolgt: „Er staat namelijk niets in het rapport dat het beleid wijzigt. 2030 blijft staan. De KDW’s blijven staan. De stikstofdoelen blijven staan. Remkes doet zelfs een schep bovenop het regeerakkoord: tot 600 piekbelasters zouden binnen een jaren moeten sluiten of veranderen. Volgens ons is dit een goed rapport. Als boerenvertegenwoordigers daar hetzelfde over denken, dan is dat hartstikke positief. In die context zeggen wij: strik erom en uitvoeren.”

Portemonnee op straat gevonden? Zo vind je de rechtmatige eigenaar terug

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.