Pim Pauwels
Pim Pauwels Binnenland 10 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Interview Baudet veroorzaakt rel: ‘Fantastisch dat Poetin bestaat’

Een recent interview met Thierry Baudet heeft op Twitter voor de nodige ophef gezorgd. Al meerdere dagen zingt daar het trending topic #Baudetlandverrader rond. In het Engelstalige interview neemt hij geen blad voor de mond als het over de oorlog in Oekraïne gaat. Daarin geeft hij volmondig te kennen achter de kant van de Russen te staan.

„Nu vecht Rusland terug. Ik ben heel erg blij met deze strijd, want eindelijk is er een front. Er is nu een front tegen de globalisten. Ik hoop dat Rusland wint. Ik vind het fantastisch dat er iemand zoals Poetin is”, zegt hij rond minuut 15 in het interview dat gisteren op het YouTube-kanaal van Forum voor Democratie is geplaatst. „Het is een van de meest hoopvolle dingen in de hedendaagse wereld.”

„Waarom?”, vraagt de interviewster zich af. „Hij vecht tegen de globalisten”, legt Baudet uit. „Hij vecht in feite de Franse Revolutie.” Ook spreekt hij tegen de Nieuw-Zeelandse interviewster zijn hoop uit op het uiteenvallen van Westerse mogendheden. „Het beste zou zijn als de NAVO uiteenvalt, net als de EU en de Verenigde Staten”, geeft hij aan.

Mensen verbazen zich niet meer over zijn woorden

Volgens sommige twitteraars is het overduidelijk: Thierry Baudet wordt betaald of krijgt op een andere manier steun vanuit Rusland. Maar dat is nooit bewezen. Volgens Baudet zelf, die de vraag ook al eens heeft gekregen of hij banden heeft met de Russen, is het totale onzin. „Absoluut niet”, zei hij er ooit al eens over.

Andere twitteraars verbazen zich niet eens meer over de woorden van Baudet. „Laten we niet vergeten dat ook deze aanslagen op burgerdoelen in Kiev horen bij ‘het meest hoopvolle’ dat Baudet ooit heeft meegemaakt”, schrijft iemand cynisch, doelend op de raketaanvallen op de Oekraïense hoofdstad van vanochtend.

https://twitter.com/woukevscherrenb/status/1578744607239643137

https://twitter.com/tomjanmeeus/status/1579371731890106369

https://twitter.com/maartenhopman94/status/1579372944429821952

Ook steun voor Baudet: ‘Hij is geen landverrader’

Maar niet iedereen deelt de mening van de critici. Onder de YouTube-video regent het complimenten voor de partijleider van Forum voor Democratie. ‘Verfrissend’, ‘interessant’ en ‘geweldig interview’. Met die woorden duiden kijkers de video.

Ook op Twitter klinkt verbazing over het feit dat Baudet trending topic is. „Als iemand met ons land en het volk begaan is dan is het Thierry Baudet wel”, zegt iemand. „Je hoeft het niet met hem eens te zijn, maar een verrader is het zeker niet.”

https://twitter.com/itsmeSZ/status/1579109460693626880

Reporter in Kiev moet live in uitzending bukken voor raketaanval

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.