Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 3 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

Bewoner De Wallen in Nederland is vol: ‘Mensen met lachgastanks door de buurt’

In Nederland is vol, een tv-reeks van Jeroen Pauw, ging het gisteravond over toerisme. Tal van mensen uit de toeristenbranche schoven over de – buiten coronatijd – drukte in ons land aan, maar misschien was een verhaal van een bewoner van de Amsterdamse Wallen wel het meest treffend.

Op Twitter levert de hashtag #Nederlandisvol vooral berichten over asielzoekers op, maar daar gaat het bij presentator Pauw op NPO 1 niet om. Onlangs ging het in Nederland is vol over vliegen en de vleesindustrie, gisteren over het (massa)toerisme in Amsterdam en daarbuiten.

Cijfers in Nederland is vol

Jeroen Pauw trapt Nederland is vol – gisteren goed voor bijna 700.000 kijkers, telkens af met cijfers. Nu deed hij dat varend op de altijd drukbevolkte watertjes van Giethoorn. De cijfers van vóór corona: in 2019 waren er 45,9 miljoen in ons land, waarvan iets meer dan de helft uit Nederland zelf (een toerist is iemand die minstens één nacht ergens overnacht). Meer vrije dagen, prijsvergelijkers op internet en prijsvechters in de luchtvaart zorgen er voor dat het er telkens meer worden. Maar vooral de opkomst van Airbnb maakte dat we er met z’n allen nog massaler op uit trokken dan eerdere jaren. De verwachting richting 2030 is dat de cijfers nog veel harder gaan groeien.

Nederland verdient aan de toerismebranche 91 miljard euro per jaar. Ruim 800.000 landgenoten werken in het toerisme, al dan niet in deeltijd. Waar de meeste toeristen naartoe gaan en hun geld uitgeven? Amsterdam, veruit.

Ver-roompot-isering en volle Wallen

In Nederland is vol kwamen een aantal problemen voorbij. De ‘ver-roompot-isering’ van vakantieparken kwam bijvoorbeeld aan bod. De kracht van Airbnb, waarbij Tweede Kamerlid Sandra Beckerman (SP) vindt dat het met dit fenomeen wel mooi is geweest. En ook spookdorpen doordat mensen huizen opkopen als vakantiehuis en er vervolgens nooit verblijven.

https://twitter.com/Louk_de_Wit/status/1576679056195846144

Maar als het over écht druk gaat, dan hebben we het – en Nederland is vol ook – natuurlijk over red light-district De Wallen in onze hoofdstad. Ondernemers van buiten verdienen er hun (bakken met) geld en hebben verder geen overlast als zij in hun bedje liggen. Voor bewoners van De Wallen geldt echter een heel ander verhaal. Massatoerisme beperkt zich in Amsterdam sowieso tot een klein gebied in het centrum van de stad. Jeroen Pauw, wandelend langs sexshops, prostituees en horeca: „Toerisme brengt niet alleen veel goeds.” Journalist Sander Heijne loopt met hem mee: „De lusten en lasten zijn heel ongelijk verdeeld. Mensen die hier wonen en elders in de stad hun geld verdienen, ondervinden veel overlast. Van mensen die lallend, spugend en pissend over de straten gaan.”

https://twitter.com/z0nderreden/status/1576675852020219904

Bewoner genoot in de tijd van corona

Amsterdammer Bert Nap, die stelt ‘in het epicentrum te wonen’, weet er alles van. „Ik heb heel erg genoten van De Wallen in de tijd van corona. En ‘s morgens vroeg is het ook best een fijne stad. Alleen naarmate de avond vordert, dan zie je de gekte toenemen.”

„Wat is precies de gekte?”, wilde Jeroen Pauw aan de Nederland is vol-tafel weten. „Wanneer denkt u wat een nare avond is dit weer?” Bert Nap: „De gekte is enerzijds de drukte, dat geeft heel veel druk op de stad. Anderzijds een bepaald soort bezoeker die naar de stad komt met het idee dat ze moreel op vakantie kunnen. Zo noemen wij dat.” Pauw: „Zo van: hier mag alles.” Nap: „Ja, ze komen naar de stad om te zuipen, om te eh… (Pauw: „Ja, hoe gaat u dat woord nou eens noemen?”). Ze lopen zelfs met lachgastanks door de buurt en zijn dan niet meer aanspreekbaar. En ze laten alles achter wat je niet terug wilt vinden. Maar ik vind het wel.”

https://twitter.com/erwinvanduin/status/1576675017701486592

„Krijgen die mensen te ruim baan?”, wilde Jeroen Pauw nog weten. Bert Nap: „Ja, de stad is het te laat gaan managen. Dat is met veel problemen. Het moet eerst heel erg worden voordat ingezien wordt dat er een probleem is. Als het probleem dan eenmaal op papier staat, dan moet het op straat nog veranderen.” Toch blijft Nap zijn Amsterdam trouw: „Ik blijf er wonen, want ik wil geen Staphorst op zondagochtend meemaken.”

Volgende week gaat Nederland is vol – de uitzending van gisteren vind je hier – over het verkeer.

Jeunnesse woonde in de Bijlmer tijdens de vliegramp: ‘Ik verloor mijn beste vriendin’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.