Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Binnenland 26 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Geen NS Publieksprijs dit jaar: ‘Er is op grote schaal gemanipuleerd’

De NS Publieksprijs wordt dit jaar niet uitgereikt. Afgelopen weekend lag de stemming al tijdelijk stil, nadat Kamerleden beweerden dat hun e-mailadres onvrijwillig werd gebruikt. De organisatie bouwde een extra verificatiestap in, maar dit mocht niet baten. „Het is onmogelijk geworden een eerlijk verloop van de stemming veilig te stellen.”

In deze verkiezing kiest het publiek het beste boek van het jaar. Sylvana Simons (Bij1) en Caroline van der Plas (BBB) lieten zaterdag op Twitter weten dat er via hun e-mailadres op Het Coronabedrog van Thierry Baudet is gestemd. „Moge duidelijk zijn van niet”, zei Simons daarover, en ook Van Der Plas gaf aan dat ze helemaal niet had gestemd.

De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) bevestigde de „onrechtmatigheden” en sloot de stembussen tijdelijk. Even later werd de verkiezing weer hervat. Om een soortgelijk scenario te voorkomen, moesten mensen die een stem uitbrengen dit bevestigen via hun mailadres.

CPNB en NS teleurgesteld over vroegtijdig beëindigen NS Publieksprijs

Dat was, zo blijkt nu, niet voldoende. In een verklaring schrijft de CPNB dat ze tot hun spijt hebben moeten besluiten een streep door de verkiezing te zetten. „Er is geconstateerd dat het stemproces op grote schaal is gemanipuleerd. Daardoor is het onmogelijk geworden een eerlijk verloop van de stemming veilig te stellen. Hetzelfde geldt daarmee voor de uitkomst van die stemming.”

De stichting zegt niet lichtvaardig tot dit besluit te zijn gekomen. „De NS Publieksprijs sluit nu eenmaal naadloos aan op de doelstelling van de Stichting: het onder de aandacht brengen van Nederlandse boeken en het stimuleren van lezen. Het is droevig dat door de geconstateerde manipulatie deze doelstelling nu tekort wordt gedaan.”

Ook hoofdsponsor NS is „teleurgesteld over deze afloop”. „Allereerst voor de auteurs die een mooi boek hebben geschreven en daarnaast voor alle boekenliefhebbers die op hun favoriete boek hebben gestemd. Met de NS Publieksprijs willen wij de CPNB steunen om boeken een groter podium te geven en Nederland te inspireren om vaker een boek te lezen. Wij hopen dat de genomineerde boeken alsnog alle aandacht krijgen en dat lezend Nederland van deze boeken zal genieten.”

De NS snapt de keuze van de CPNB. „Deelnemers zijn gebaat bij eerlijke verkiezingen en dus ook bij een terechte winnaar. Nu de CPNB dat dit jaar niet kan garanderen, vinden wij het terecht dat de verkiezingen vroegtijdig worden beëindigd.”

Prijzengeld verdeeld onder de genomineerden

Zoals elk jaar waren er zes boeken genomineerd voor de NS Publieksprijs. Dat waren dit jaar Amalia van Claudia de Breij, De heks van Limbricht van Susan Smit, De Nachtdienst van Esther Verhoef, Dwaalspoor van Suzanne Vermeer, Fortuna’s kinderen van Annejet van der Zijl en Master Your Mindset van Michael Pilarczyk. Stemmers kunnen ook ieder jaar een vrije keuze invoeren. Het prijzengeld dat aan de NS Publieksprijs is verbonden, 7500 euro, wordt onder de zes genomineerde auteurs verdeeld. Ook ontvangen ze alle zes een jaarkaart van de NS.

Beau van Erven Dorens vond tafelplakker intimiderend en bedreigend: ‘Haalde ineens iets uit zijn binnenzak’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Geen NS Publieksprijs dit jaar: ‘Er is op grote schaal gemanipuleerd’
Sluiten