Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Binnenland 22 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Fraude NS Publieksprijs: Simons en Van der Plas stemden onvrijwillig op Baudets boek

Het systeem van de NS Publieksprijs bleek zo lek als een mandje. In deze verkiezing kiest het publiek het beste boek van het jaar. Sylvana Simons (Bij1) en Caroline van der Plas (BBB) schrijven op Twitter dat er via hun e-mailadres op Het Coronabedrog van Thierry Baudet is gestemd, en dat was zéér zeker niet bedoeling. De stemming werd om die reden tijdelijk stilgelegd, maar is inmiddels weer hervat.

Een woordvoerder van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), die de woordvoering voor de NS Publieksprijs doet, bevestigt de onrechtmatigheden na berichtgeving van het Algemeen Dagblad.

Simons en Van der Plas verbaasd over mailtje

„Ik kreeg deze nachtelijke bevestiging dat ik op De Grote Bedrieger zou hebben gestemd”, schrijft Simons. Dit klopt volgens de Bij1-politica van geen kant. „Moge duidelijk zijn van niet. En ik zal niet de enige zijn. Diskwalificeren jullie de auteur en boek even van deelname?”

Van der Plas ontving tot haar verbazing hetzelfde mailtje. „De verkiezing voor de NS Publieksprijs wordt gemanipuleerd”, stelt ze. „Zojuist krijg ik een mail met ‘Bedankt voor je stem’ op het boek Coronabedrog van Thierry Baudet. IK HEB HELEMAAL NIET GESTEMD. Mensen stemmen met andermans mailadressen!”

CPNB bevestigt ‘onrechtmatigheden’

Het CPNB bevestigt dat er inderdaad „onrechtmatigheden” zijn aangetroffen. „Fraude hoort niet bij deze verkiezing”, laat een woordvoerder weten. „Het draait om het beste boek van het jaar. Zes boeken zijn genomineerd. En er is altijd een vrije keuze, mocht jouw favoriete boek er nou echt niet bij zitten. Daar moet het om draaien, niet om dit soort praktijken.”

De stembussen werden daarop tijdelijk gesloten, maar inmiddels is de verkiezing weer hervat. Om een soortgelijk scenario te voorkomen, moeten mensen die een stem uitbrengen dit vanaf nu bevestigen via hun mailadres. Dat hoefde tot nog toe nooit. „De stemmodule voor de NS Publieksprijs is weer geopend”, kondigt het twitteraccount van NS Publieksprijs aan. „Stemmen die nu worden uitgebracht, zijn rechtmatig. Bij reeds uitgebrachte stemmen wordt om verificatie van de stem gevraagd: zolang die verificatie niet wordt gegeven zijn deze reeds uitgebrachte stemmen ongeldig.”

De kanshebbers voor de NS Publieksprijs

Dit jaar is het boek dat Claudia de Breij over prinses Amalia schreef een van de kanshebbers voor de NS Publieksprijs. De andere kanshebbers zijn De heks van Limbricht van Susan Smit, De Nachtdienst van Esther Verhoef, Dwaalspoor van Suzanne Vermeer, Fortuna’s kinderen van Annejet van der Zijl en Master Your Mindset van Michael Pilarczyk. De zes genomineerde boeken behoren tot de best verkochte titels van de periode 1 juli 2021 tot 1 juli 2022. De verkiezing loopt tot 15 november 2022.

Zesmaal is geen scheepsrecht: recordkandidate Holland’s Got Talent moet het veld ruimen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.