Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 7 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Hilariteit om campagnevideo Frans Bauer tegen WhatsAppfraude

Frans Bauer is het nieuwe gezicht van een reeks campagnevideo’s tegen WhatsAppfraude, App je even voor mij. In verschillende video’s wordt de zanger flink in de maling genomen. Hij ontvangt telkens appjes van zijn ‘kinderen’, met de vraag of hij „even wat geld voor ze heeft”. Maar de zanger blijft alert: „Ha, daar trap ik toch echt niet in!”

De video’s zijn luchtig en grappig, maar hebben ook een heldere boodschap: „Laat je niet neppen bij het appen.”

Bauer boos door toenemende WhatsAppfraude

De toenemende WhatsAppfraude maakt Bauer boos. „Als ik al mijn koffie niet opdrink, dan zijn de rapen echt gaar! De stoom komt uit mijn oren!”, schreef hij vanochtend op Instagram. Op de foto is te zien dat Bauer met een kop koffie op het politiebureau zit. Even later verschijnt vervolgens de eerste campagnevideo op Bauers Instagram. Bauer was dus niet écht bezig met een aangifte: de foto op het politiebureau was ook onderdeel van de campagne.

In de video maakt Bauer al zingend, op zijn nummer Heb je even voor mij, een kop koffie. Als hij zijn kop koffie maakt, vervangt iemand stiekem de suiker door zout. De nietsvermoedende Bauer doet drie royale scheppen ‘suiker’ in zijn koffie en wordt onaangenaam verrast door de zoute smaak. Hij spuugt de koffie dan ook direct uit als hij een slok heeft genomen. Seconden later krijgt hij een appje van een nieuw nummer met de vraag: „He pap, heb je even voor mij? Maak wat geld voor mij vrij!” Maar Bauer trapt er gelukkig niet in.

Bauer-volgers liggen dubbel om de video. „Had al beetje het gevoel dat het promo was, al kan je wel acteur worden. Het acteren ging je redelijk goed af”, schrijft iemand. „Geweldig!”, schrijft een ander. Volgers bedanken Bauer ook voor zijn aandacht aan dit serieuze probleem: „Hopelijk bereikt dit veel mensen en ook de ouderen die er vaak nog jammer genoeg intrappen.”

Elke maand gemiddeld 400 aangiftes van WhatsAppfraude

Want helaas trappen er elke maand nog steeds veel mensen in. De politie krijgt per maand tussen de 320 en 500 aangiftes binnen van WhatsAppfraude, zegt Yoanne Spoormans van het cybercrimeteam tegen persbureau ANP. Omdat de zogenaamde ‘zoon’ of ‘dochter’ vaak veel van het slachtoffer weet en geraffineerd de druk opvoert, trapt maar liefst 60 procent erin, ondanks eerdere preventiecampagnes.

Vorig jaar bedroeg de gemiddelde schade tussen de 2000 en 2600 euro. Dit jaar staat de teller al op de 3000 euro.

Fraudeurs werken vaak vanuit vakantieparken en hotels

Vooral 50-plussers zijn de klos en net iets meer vrouwen dan mannen. „Een generatie die zich online veilig voelt en daarmee een gemakkelijk doelwit vormt. En voor je kinderen ga je door het vuur”, zegt Spoormans. „Oplichters bereiden zich grondig voor via sociale media. Ze sturen honderden appjes uit in de hoop dat iemand net druk is en geen argwaan krijgt bij een logisch verhaal. Criminelen kopen ook lijsten met persoonsgegevens, bijvoorbeeld na een datalek. Hoe meer gegevens ze hebben, hoe groter hun succeskans.”

De fraudeurs werken veel vanuit vakantieparken en hotels en maken gebruik van anonieme en gratis simkaarten, wat opsporing door de politie bemoeilijkt. Hun geldezels, vaak kwetsbare jongeren, staan op het moment van het appen al naast een geldautomaat, om binnen enkele minuten de buit op te nemen.

Fraude voorkomen kán

Spoormans heeft verschillende tips om WhatsAppfraude te voorkomen. „Nooit geld overmaken als je de persoon niet zelf gesproken hebt. En kinderen kunnen met hun ouders op een rustig moment afspreken dat ze nooit via WhatsApp om geld zullen vragen. Rapporteer nummers van potentiële oplichters bij WhatsApp. Daarmee voorkom je misschien nieuwe slachtoffers. En doe altijd aangifte.”

Op sociale media staan veel vaak grappig bedoelde gesprekken met oplichters. Spoormans: „Het is prima om het gesprek aan te gaan, maar het houdt het beeld van schattige criminaliteit in stand. Dit is geen onschuldige criminaliteit. Het is goed te benadrukken dat het gaat om zware criminelen, die vaak doorgeladen vuurwapens op zak hebben om onderlinge problemen op te lossen. Cybercriminaliteit is vaak gelinkt met geweld.”

War on drugs mislukt, dus wil Femke Halsema verkoop coke toestaan: ‘Slap mens’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.