Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 30 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Willem Engel verschijnt vandaag in de rechtbank, waar gaat zijn rechtszaak over?

Willem Engel (45) zat de afgelopen tijd regelmatig in de cel voor zijn aanpak en protesten tegen het coronabeleid. Vandaag verschijnt de Viruswaarheid-voorman in de rechtbank en gaat de strafzaak tegen hem van start. Maar waarom loopt er een rechtszaak tegen Engel?

Engel wordt beschuldigd van opruiing. Tijdens de afgelopen coronacrisis sprak Engel zich veelvuldig uit tegen het coronabeleid. Meestal door midden van sociaal media. Zijn tweets liggen nu onder een vergrootglas.

Willem Engel in de rechtszaal

In de rechtszaal verschijnen vandaag ook drie getuigen van de kant van Engel. Viruswaarheid-jurist Jeroen Pol, corona-activist Mordechai Krispijn en ook een coronademonstrant die inging op een oproep van Engel getuigt in de rechtbank. Zij was betrokken bij het ‘koffiedrinken’ bij de woning van de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls.

Krispijn getuigt over een coronaprotest op 21 en 28 juni op het Malieveld, waarvoor de overheid destijds een verbod oplegde. Engel riep voor die protesten zijn achterban op om te komen demonstreren. Op 21 juni werden ruim vierhonderd mensen gearresteerd voor hun aanwezigheid op het Malieveld en de situaties die daardoor ontstonden.

Rechtszaak gaat over opruiing

De Harderwijkse Norbert Dikkeboom startte een burgerinitiatief voor een collectieve aangifte tegen Engel. Ruim twintigduizend mensen ondertekende dat initiatief. Dikkeboom noemde Engel een „buitengewoon storende factor in het debat rondom de coronacrisis en de bijbehorende maatregelen”. Zijn aangifte leidde tot de vervolging van Engel van het Openbaar Ministerie.

Het OM houdt het in deze zaak bij opruiing, in de meeste gevallen door Engel zijn uitgesproken tweets. Zo riep hij op om medewerkers bij prikbussen te fotograferen en klonken er vanuit zijn kant ook oproepen om op bepaalde plekken ‘koffie te drinken’ uit protest. Zo ook bij de ambtswoning van burgemeester Bruls. Engel schreef: „Bruls begaat een misdrijf in zijn rol als minidictatortje. Wederom ambtsmisdrijf. Morgen koffie drinken bij de ambtswoning”.

Aanhoudingen Willem Engel

De afgelopen tijd werd Engel meerdere keren aangehouden door de politie. Zo werd hij in maart tijdens de gemeenteraadsverkiezingen bij een stemlokaal in Rotterdam op gepakt. Na twee weken in de cel gaf de Viruswaarheid-voorman, tegen de regels in, een interview op YouTube. Ook daarna belandde hij nogmaals in de cel. 

Vandaag begint dus de strafzaak tegen het Viruswaarheid-gezicht, die sinds 9.30 uur te volgens is via een livestream. De inhoudelijke behandeling vindt op 21 november plaats.

Ongehoord Nederland: ‘Omroepen sluiten geluid van miljoenen Nederlanders uit’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.