Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 3 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Willem Engel opnieuw opgepakt na schenden voorwaarden vrijlating

Willem Engel, de voorman van Viruswaarheid, is opnieuw aangehouden. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft Engel zich niet aan de voorwaarden gehouden die werden gesteld bij zijn vrijlating afgelopen woensdag.

De politie hield de Viruswaarheid-voorman aan op de snelweg toen hij onderweg was naar een demonstratie van Samen voor Nederland in Nijmegen, waar hij een toespraak zou geven. Dorien Rose, de partner van Engel, filmde de aanhouding en deelt de beelden op Facebook.

‘Praktijken horen thuis in dictatuur’

In het bericht bij de video schrijft Rose boos te zijn over de aanhouding. „Dit zijn praktijken die thuishoren in een dictatuur. Als men nu weer staat te juichen, verdien je de dictatuur die Nederland geworden is. De waarheid is begraven en monddood gemaakt, want het is de grootste vijand van een corrupte overheid.”

Dit zijn praktijken die thuishoren in een dictatuur. Onderweg naar Samen voor Nederland Nijmegen worden we weer van straat geplukt. Hij heeft woensdag alle social media apps verwijderd van zijn telefoon en heeft niets geuit op social media. Als hij geen interviews meer mag geven hadden ze een algemeen spraakverbod of media verbod moeten geven. Als men nu weer staat te juichen, verdien je de dictatuur die Nederland geworden is. De waarheid is begraven en is monddood gemaakt, want het is de grootste vijand van een corrupte overheid.

Posted by Dorien Rose Duinker on Sunday, April 3, 2022

Engel werd woensdag vrijgelaten, nadat hij eerder in maart werd opgepakt voor het plaatsen van ‘opruiende coronagerelateerde berichten’. Hij zat toen twee weken vast. Zijn voorarrest werd geschorst op voorwaarde dat hij geen berichten op social media zou plaatsen. Volgens de rechtbank heeft Engel deze voorwaarden zelf aangedragen.

Willem Engel verscheen in online programma

Maar vrijdag en gisteren verscheen de activist wel in het online programma Café Weltschmerz. Daarin sprak hij onder meer over zijn arrestatie en de lopende rechtszaken tegen hem. Engel zei daarover dat hij dit niet zag als een overtreding van de voorwaarden omdat die volgens hem alleen voor zijn persoonlijke social media-accounts zouden gelden.

En ook Rose laat weten niet te begrijpen waarom haar partner opnieuw is opgepakt. „Hij heeft woensdag alle social media apps verwijderd van zijn telefoon en heeft niets geuit op social media. Als hij geen interviews meer mag geven, hadden ze een algemeen spraakverbod of mediaverbod moeten geven.”

22.000 mensen deden aangifte

Het OM begon in januari een onderzoek nadat er een collectieve aangifte was ingediend tegen de Viruswaarheid-oprichter door zo’n 22.000 mensen. Engel zou zich schuldig hebben gemaakt aan opruiing, oplichting, uitingen met een terroristisch oogmerk, bedreiging en verspreiding van medische desinformatie.

Amnesty nog steeds boos om Willem Engel-posters, spant kort geding aan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Willem Engel opnieuw opgepakt na schenden voorwaarden vrijlating
Sluiten