Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Televisie 29 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Ongehoord Nederland: ‘Omroepen sluiten geluid van miljoenen Nederlanders uit’

Ongehoord Nederland krijgt al sinds het prille begin bakken kritiek over zich heen, maar sinds de beruchte racisme-uitzending is dit nog eens extra aangezweld. Een aantal NPO-omroepen besloot gisteren zelfs om de samenwerking te verbreken. De omstreden omroep heeft vandaag voor het eerst van zich laten horen over dit besluit, bij monde van presentatrice Raisa Blommestijn. 

Het initiatief van de WNL, MAX en KRO-NCRV om niet meer te willen samenwerken met Ongehoord Nederland komt van hoofdredacteur Bert Huisjes van WNL. Volgens hen bedrijft Ongehoord Nederland geen journalistiek. Ook keuren ze af dat er geen wederhoor wordt gepleegd.

Huisjes noemt het „een pamflet-achtig programma waarin structuren worden gebruikt die we herkennen uit de journalistiek. Maar de interviewers zijn Twitter-agitatoren als Raisa Blommestijn, zonder enige journalistieke ervaring of achtergrond.” De WNL-baas zegt dat de omroeplicentie van Ongehoord Nederland niet ter discussie staat, maar vindt wel dat de omroep uit het bestel zou moeten worden gezet. Directeur Peter Kuipers van KRO-NCRV zei eerder tegen de NRC dat Ongehoord Nederland ‘journalistieke bagger’ maakt.

Blommestijn reageert in Ongehoord Nieuws

„Het is natuurlijk van een zeer bedenkelijk niveau”, zegt Blommestijn vandaag over het besluit in de uitzending van Ongehoord Nieuws. „Dat als iemand iets zegt wat je niet bevalt, dat je dan niet meer met die omroep op tafel wilt. Laten we ook benadrukken dat het niet om alleen om ons als omroep gaat, maar om het geluid van miljoenen Nederlanders die worden uitgesloten en weggezet door Bert Huisjes van WNL, die er toch ook altijd prat om ging om dit geluid te verkondigen.” Verder klaagt Blommestijn nog dat de NPO zou staan voor verbinding en inclusie, maar maar „ze doen zelf niet anders dan uitsluiten en met modder gooien”.

Onderzoek naar racisme-item Ongehoord Nederland

Ongehoord Nederland kreeg eerder een financiële sanctie van de NPO. De Ombudsman was het grotendeels eens met klachten dat de omroep onjuiste en onbetrouwbare informatie zou verspreiden, dat de journalisten onvoldoende kritische vragen zouden stellen en dat de gasten vooral uit rechtse hoek zouden komen. Dit zou in strijd zijn met de Journalistieke Code van de NPO.

De Ombudsman heeft een nieuw onderzoek ingesteld na het controversiële racisme-item. De omroep zond – zonder verdere context – een compilatie van internetfilmpjes uit waarin mensen van kleur witte mensen in elkaar slaan. Blommestijn zei dat het programma hiermee „een op sociale media minder belicht aspect van racisme” wilde tonen. Zij sprak over „blanken die door negers in elkaar worden geslagen”. Uit onderzoek van Pointer bleek dat er geen enkel bewijs voor een racistisch motief bij de daders uit de filmpjes is. Naar aanleiding van het item kwamen er weer vele honderden klachten bij de Ombudsman binnen. Ook heeft de NPO het Commissariaat voor de Media gevraagd te kijken of Ongehoord Nederland de mediawet heeft overtreden.

Betrapt: deze BN’ers hebben de meeste nepvolgers op Instagram

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.