Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 2 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Stikstofbeleid moet mogelijk strenger na nieuw onderzoek

Nederland moet de stikstofdoelen opnieuw tegen het licht houden. Er liggen nieuwe wetenschappelijke bevindingen die direct van invloed kunnen zijn op het stikstofbeleid, bevestigt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit na berichtgeving van de NOS. Deskundigen zeggen tegen de omroep dat het rapport waarschijnlijk betekent dat de regels waarschijnlijk strenger moeten.

De wetenschappers hebben gekeken hoe natuur beïnvloed wordt door de uitstoot van stikstof. De bevindingen worden gebruikt om vast te stellen hoeveel stikstof uitgestoten kan worden zonder te grote schade aan beschermde natuur. Bepaalde soorten natuur blijken gevoeliger voor stikstof dan gedacht. Volgens berekeningen van de NOS zal daardoor in een deel van Nederland vermoedelijk minder stikstof uitgestoten kunnen worden dan onder het beleid waar het kabinet nu aan werkt. Wopke Hoekstra schokte het kabinet onlangs door te zeggen dat de huidige stikstofdoelen ‘niet heilig’ zijn. Daar ontstond in de politiek veel ophef over.

Over het huidige stikstofbeleid is al veel ophef. Zo vinden boeren het vooral oneerlijk dat zij zich veelal moeten aanpassen, maar bijvoorbeeld Schiphol kan blijven groeien. De onvrede van de boeren zagen we de afgelopen tijd in protesten, zoals toen ze de snelwegen blokkeerden. Ook ons Metro-panel sprak erover, zij behandelden de stelling: ‘De boeren gaan te ver met hun protesten’.

Onderzoek: stikstofbeleid moet strenger

Het internationale onderzoek waar de NOS over schrijft is een concept-rapport, waarvan de definitieve versie later deze maand verschijnt. Daarna laat het ministerie onderzoekers bestuderen welke gevolgen het heeft voor Nederland. Dat zal „zo snel mogelijk” gebeuren, zegt het ministerie, maar het duurt nog enige maanden voor er duidelijkheid is.

„Het onderstreept wel dat het belangrijk is om snel de overbelasting aan te pakken, onze natuur staat er slecht voor”, laat een woordvoerder van het ministerie weten. Het kabinetsbeleid is gebaseerd op „de best beschikbare wetenschappelijke inzichten, die eens in de zoveel tijd geactualiseerd kunnen worden – dat is inherent aan wetenschap”. Het onderzoek wordt iedere tien jaar uitgevoerd.

Dilemma: ‘Mijn schoonouders voeden onze kinderen anders op dan wij, moet ik ze daarop aanspreken?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.