Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 27 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Wil je hout bestellen? Pas dan op: veel fraudeurs zijn actief

De laatste tijd komen bij onder meer de politie veel meldingen van oplichting binnen over het aankopen van hout. Ook Fraudehelpdesk, de Consumentenbond en het meldpunt van Omroep Max ontvangen er veel klachten over. Dat meldt de politie. In totaal hebben zij al vijfhonderd aangiftes binnen gekregen. Er zouden nu ruim zestig malafide webshops actief zijn.

Door de forse verhoging van de gasprijs stijgt ook de vraag naar houtpellets en haardhout. Oplichters zien daar een verdienmodel in en bieden zogenaamd hout te koop aan, laat de politie weten. Zo bestellen en betalen mensen online hout, maar ze krijgen dan niets geleverd.

‘Criminelen volgen de seizoenen’

Ook particulieren komen soms hun verkoopbeloftes niet na. Sommige ondernemingen verkopen wel echt haardhout, maar hebben zelf geen website. Kwaadwillenden richten dan een website op met dezelfde bedrijfsnaam, waarop ze haardhout of pelletkorrels ‘aanbieden’, schetst de politie.

Gijs van der Linden, teamleider bij het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO), adviseert onder meer goed te letten op slecht vertaalde teksten op sites en op het vermelden van niet bestaande houtsoorten. Als voorbeeld noemt hij ‘gecomprimeerd logboek’, ‘verdichte nachtstammen’ en ‘lang houdbaar nachthout’. „Criminelen volgen de seizoenen en spelen in op de actualiteit. In de zomer proberen ze barbecues te slijten. Nu de koude dagen zijn aangebroken en de energieprijzen gestegen zijn, spelen ze in op die behoefte.”

Hout bestellen populair door stijgende energieprijzen

Door de hoge energieprijzen gaan veel mensen over naar een houtkachel. Door de grote vraag naar hout, moeten handelaren in haardhout soms zelfs ‘nee’ verkopen. Zij hebben dan niet voldoende hout kunnen bemachtigen om aan het grote aantal bestellingen te kunnen voldoen.

Gewoonlijk beginnen de bestellingen voor haardhout pas in oktober te lopen, maar dit jaar stroomden de orders al in augustus binnen in verband met de vele verkopen van houtkachels. „Mensen horen aldoor maar over de stijgende gasprijs en worden zenuwachtig. Ze bestellen ook extra veel hout voor alle zekerheid”, aldus houthandelaar De Steeg. Bij de Haardhout-fabriek in Groesbeek is bijna alle haardhout uitverkocht, meldt de website.

Douglas hout wordt steeds populairder in Nederland

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wil je hout bestellen? Pas dan op: veel fraudeurs zijn actief
Sluiten