Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 5 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Corona gehad? Je kunt nog maanden klachten houden, blijkt uit onderzoek

Als je corona hebt gehad, ben je daar in sommige gevallen niet ‘zomaar’ vanaf na een paar weken. Nee, sterker nog: je kunt maandenlang klachten houden. Long Covid heb je dan. ‘Long’ staat in dit geval niet voor het Nederlandse woord voor het orgaan, maar wijst op de tijdsduur. Grootschalig bevolkingsonderzoek in Nederland heeft uitgewezen dat één op de acht coronapatiënten langdurig klachten houden.

De klachten die ze ervoeren zijn bijvoorbeeld pijn op de borst, verlies van reuk en smaak, benauwdheid, vermoeidheid of spierpijn.

Long Covid komt bij één op de acht voor

Het onderzoek waarvan de resultaten vandaag zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke blad The Lancet is gedaan door onder meer het UMC Groningen en het Radboudumc. De onderzoekers analyseerden de gezondheidsdata van bijna 13.000 Nederlanders, die regelmatig vragenlijsten over hun gezondheid invulden.

In maart 2020, toen de coronapandemie begon, startte ook het onderzoek. Zo konden de onderzoekers de klachten van mensen die corona opliepen vergelijken met klachten die ze hadden voordat ze besmet raakten. Ook zijn de klachten vergeleken met die van mensen die in dezelfde periode geen corona hadden. In januari van dit jaar noemden onderzoekers Long Covid al een ‘verborgen pandemie’. Het leven van mensen met langdurige klachten zou totaal tot stilstand komen.

Onderzoek naar langdurige klachten bij coronapatiënten

Door de klachten van dezelfde mensen te vergelijken vóór en nadat ze corona opliepen, konden de onderzoekers rekening houden met veranderingen in klachten door andere oorzaken. Dat legt hoofdonderzoeker Judith Rosmalen van het UMCG uit. Bijvoorbeeld door de wisseling van seizoenen, doordat mensen nieuwe ziektes ontwikkelden, of doordat de leefomstandigheden door de pandemie en de maatregelen veranderden. Daarom zijn de data van de algemene bevolking onmisbaar.”

Rosmalen wil nu de oorzaken van Long Covid verder onderzoeken en in hoeverre mensen met langdurige Covid nog kunnen functioneren, bijvoorbeeld op hun werk. We vragen ook welke zorg mensen hebben ontvangen en hoe zij deze ervaren”, zegt de hoogleraar psychosomatiek. Met alle data worden zorgpaden ontwikkeld om coronapatiënten de juiste zorg te bieden en de maatschappelijke kosten te berekenen, zowel door de medische kosten als door productiviteitsverlies.”

Rapper Donnie over vierde album: ‘Dit is een klassieker in wording, haha’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.