Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 7 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Veel meer huizen staan te koop, dit is de gemiddelde (forse) prijs

Het aantal huizen dat te koop staat in Nederland is het afgelopen kwartaal flink toegenomen. Goed nieuws: de stijging van de huizenprijzen zwakt af. Wat minder: de gemiddelde prijs is nog wel zeer hoog te noemen.

Die ontwikkelingen maken het volgens makelaars wat makkelijker voor woningzoekers om huizen te bemachtigen. Daar staat wel tegenover dat de hypotheekrentes oplopen. Het bedrag dat mensen kunnen lenen, neemt dus af.

42 procent meer huizen te koop dan een jaar geleden

Het nieuws over huizen die te koop staan komt naar voren in een kwartaalbericht van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) van vandaag. Makelaarskantoren die zijn aangesloten bij de NVM hadden eind juni ruim 25.300 woningen te koop staan. Dat is 42 procent meer dan een jaar terug en ruim de helft meer ten opzichte van het eerste kwartaal.

„Ik ben positief over het wat ruimere woningaanbod”, zegt Lana Gerssen, NVM-voorzitter van de vakgroep Wonen en zelf ook makelaar. „We hebben te lang ‘nee’ moeten verkopen aan te veel geïnteresseerde kandidaatkopers en dat frustreert iedereen enorm. De absolute gekte lijkt dit kwartaal wat af te nemen.”

Ze wijst erop dat er gemiddeld ook wat minder bezichtigingen zijn per woning en dat geïnteresseerden met minder extreme biedingen komen. „Toch is een gezonde balans tussen vraag en aanbod nog steeds ver te zoeken. Ook in het tweede kwartaal werden opnieuw acht op de tien huizen boven de vraagprijs verkocht.”

https://twitter.com/nvmog/status/1544958842060013570

De gemiddelde prijs van een koophuis

Voor bestaande huizen werd gemiddeld 448.000 euro neergeteld. Dat is 3,5 procent meer dan in de eerste drie maanden van het jaar. De lichte daling van de woningprijzen ten opzichte van eind 2021 die de makelaars in het eerste kwartaal constateerden, heeft zich in het tweede kwartaal dus niet doorgezet. Overigens lijkt een half miljoen ‘normaal’ te zijn. Spaarplatform Raisin zette in het afgelopen najaar nog op een rij in welke Nederlandse steden je ‘voor 500.000 euro nog fijn kunt wonen‘.

Wanneer je de prijs van huizen vergelijkt met een jaar terug, dan pakt de prijsstijging niet meer zo fors uit als voorheen. Op jaarbasis gaat het om een plus van 10,6 procent, waar in voorgaande kwartalen nog stijgingen tot meer dan 20 procent werden gemeten.

Hoe zit het met nieuwbouwwoningen?

Als je kijkt naar het aantal verhuizingen, dan is het beeld eveneens dubbel. NVM-makelaars verkochten dit keer bijna 36.000 bestaande koopwoningen. Dat is 24 procent meer dan in de voorgaande periode maar nog altijd 1 procent minder ten opzichte van het tweede kwartaal van vorig jaar.

Volgens Gerssen komt daar nog bij dat er in het tweede kwartaal minder dan 5000 nieuwbouwwoningen zijn verkocht. „Dat is bijna de helft minder dan een jaar eerder”, benadrukt ze. De nieuwbouw beperkt zich volgens haar nog te veel tot appartementen in steden. „De vraag van de koper gaat vooral uit naar eengezinswoningen maar die zijn door de sterk gestegen bouw- en grondkosten voor een groeiende groep onbetaalbaar. We zijn er dus nog lang niet.”

Bouwen, bouwen, bouwen is wat in ons land momenteel geldt. Rond Schiphol bijvoorbeeld, waar de komende jaren zo’n 150.000 huizen uit de grond moeten worden gestampt. Milieuclubs willen overigens dat onze nationale luchthaven bij dergelijke aantallen krimpt.

Tanken? Goedkopere pompstations België en Duitsland varen wel bij talloze Nederlanders

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.