Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 13 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Gündoğan doet aangifte tegen FVD’er Gideon van Meijeren: ‘Roept op tot geweld en opruiing’

Het Tweede Kamerlid Nilüfer Gündoğan heeft gisteravond aangifte gedaan tegen collega-Kamerlid Gideon van Meijeren van Forum voor Democratie (FVD). Ze beschuldigt hem van oproepen tot geweld en opruiing, laat ze weten.

Aanleiding is een toespraak van de FVD’er in Tiel vorige week waar het ging over de protesten van de boeren tegen de stikstofplannen van het kabinet. Van Meijeren zei daar onder meer „dat het ook niet altijd gezond is in een democratie als er een taboe rust op het gebruik van geweld”. Maandag tweette Gündoğan daar al over: „Aangiftewaardig. En dat is wat ik ga doen. Wie doet mee?”

Ons panel van experts sprak overigens ook over de boerenprotesten. De deskundigen behandelden de stelling: ‘De boeren gaan te ver met hun protesten.’

Aangifte tegen FVD’er

Gündoğan zegt het belangrijk te vinden om „als Kamerlid met zorgen over de democratie het signaal af te geven van: hier en niet verder”. Pijlers onder de democratie zoals journalisten, Kamerleden en wetenschappers worden al bedreigd, zegt ze. „Ze staan allemaal onder druk.”

Op social media stromen de reacties inmiddels goed binnen. Van mensen die Gündoğan scharen onder „hypocriet links”, hun steun betuigen aan Van Meijeren óf juist zeggen achter de actie van Gündoğan te staan. Sommigen zeggen dat Van Meijeren wil aanzetten tot „politiek geweld”. Een overzicht:

https://twitter.com/moeva18/status/1546789654434721792

Van Meijeren sneert naar Gündoğan

De FVD’er reageerde eerder op Twitter op de aankondiging van Gündoğan dat ze aangifte gaat doen. „Doe vooral aangifte, maar houd er rekening mee dat de politie mogelijk haar handen vol heeft aan meldingen van aanranding en (seksuele) intimidatie”, liet Van Meijeren weten.

Gündoğan zat eerder in de Tweede Kamer voor Volt. Ze werd begin dit jaar uit de fractie gezet en geroyeerd als lid van de partij na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag. Gündoğan heeft de beschuldigingen aan haar adres steeds tegengesproken.

Dit zijn de 10 best betaalde tennissers ooit op basis van prijzengeld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.