Pim Pauwels
Pim Pauwels Binnenland 6 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Boeren op weg naar politiebureau, willen beschoten Jouke (16) vrij

Boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) roept boeren op om vanmiddah naar een politiebureau in Leeuwarden te komen. Daar zou de 16-jarige Jouke vastzitten die gisteravond door een politieagent werd beschoten. De 16-jarige uit Akkrum werd even later aangehouden.

Op de A32 bij Heerenveen ging het er gisteravond heftig aan toe. Daar trok de politie het wapen en schoot op een trekker. De politie sprak van een dreigende situatie en zegt dat er op agenten werd ingereden. Op sociale media gaan beelden en filmpjes rond van het incident.

Op een van de filmpjes is te zien dat agenten ogenschijnlijk met getrokken wapens op de weg staan als een tractor met aanhanger langs een blokkade van de politie rijdt. Dan zijn er op het filmpje schoten te horen. Er is daarop niet te zien dat er op agenten wordt ingereden. Op foto’s zijn kogelgaten in een trekker te zien.

FDF over schietende agent: ‘Opdracht van boven om te escaleren’

Voorman Mark van den Oever van FDF doet in een videoboodschap een oproep om naar het politiebureau in de Friese hoofdstad te gaan. De eerste boze boeren zijn daar rond 14.00 uur met trekkers en vrachtwagens aangekomen.

Volgens Van den Oever zit de 16-jarige jongen in kwestie onterecht vast op verdenking van poging tot doodslag. Volgens hem moet hij „meteen absoluut” vrijgelaten worden. „Want dit kan allemaal niet door de beugel. Die agent moet achter de tralies. Want er was helemaal geen levensbedreigende situatie en hij hield voldoende afstand. Hij reed niet in op de agent.”

De voorzitter van FDF gaat zelfs nog verder in zijn tirade. Hij noemt de vermeende arrestatie „een schande voor de democratie”. Er schuilt volgens hem meer achter. „Dit zijn opdrachten van boven om te escaleren.”

FDF hield zich tijdens protesten boeren veelal stil

Het is opvallend dat FDF nu van zich laat horen. De actiegroep hield zich tijdens de boerenprotesten van de afgelopen tijd opvallend stil op sociale media of elders. FDF zei niet betrokken te zijn geweest bij de organisatie of coördinatie van de protesten. Maar nu sturen ze dus overduidelijk aan op actie.

In een aparte boodschap roept FDF boeren op „NU op de trekker, in de auto, op de brommer, of op de fiets” te stappen en naar Leeuwarden te gaan. „De overheid zal proberen jullie te weren uit de stad. Laat dit niet toe”, aldus FDF. „Werk niet mee aan schrikbewind.”

Politie trekt wapen bij boerenblokkades, maar dat roept ook vraagtekens op

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.