Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 7 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Zwaarste straf geëist tegen verdachten moord op Peter R. de Vries

De in Nederland zwaarst mogelijke straf: levenslang. Dat is geëist tegen de twee mannen die verdacht worden van de moord op Peter R. de Vries.

Vandaag werd na een lange dag in de rechtbank de levenslange celstraf geëist. Het Openbaar Ministerie meent dat de 22-jarige Delano G. de schutter is. Medeverdachte Kamil E. zou G. van en naar Amsterdam hebben gereden en meerdere voorverkenningen hebben uitgevoerd. Beide verdachten „hebben hun recht op vrijheid verspeeld”, aldus het OM.

Snel gearresteerd na moord op Peter R. de Vries

De Vries werd op 6 juli vorig jaar neergeschoten in hartje Amsterdam. De misdaadverslaggever liep van de studio van RTL Boulevard, waar hij net een optreden achter de rug had, naar zijn auto in een parkeergarage in de Lange Leidsedwarsstraat toen hij van nabij werd neergeschoten. Hij werd in het hoofd getroffen en bezweek negen dagen later aan zijn verwondingen.

Nog geen uur na de aanslag reed de politie de twee verdachten klem bij een afrit op de A4.

https://twitter.com/SaskiaBelleman/status/1534196655851020291

Een motief voor de moord is niet bekend, maar er wordt vermoed dat het te maken heeft met de rol van De Vries als vertrouwenspersoon van de kroongetuige in het omvangrijke liquidatieproces Marengo rond hoofdverdachte Ridouan Taghi. „Daar heeft het alle schijn van”, zei de officier. Hij sprak van „een bijzonder schokkende aanslag” op „een derde aan de kroongetuige gelieerde persoon”. In 2018 werd de broer van kroongetuige Nabil B. doodgeschoten, in 2019 zijn advocaat Derk Wiersum.

„De maatschappij wordt geconfronteerd met een nieuwe werkelijkheid met gevoelens van angst en terreur”, zei de officier over de drie moorden. Met het eisen van een levenslange gevangenisstraf wil hij „een duidelijk en glashard signaal” afgeven.

Huurmoord op onschuldige burger

Strafverzwarend is volgens het OM dat het om een huurmoord gaat, op „een volstrekt onschuldige burger”. Daarbij hebben de verdachten vele vragen onbeantwoord gelaten, door zich te te beroepen op hun zwijgrecht of slechts beperkt en – in de ogen van justitie – leugenachtig te verklaren.

Tot slot weegt het OM de enorme maatschappelijke schok mee in het nadeel van de beklaagden. „Een beroemd en door velen geliefde misdaadverslaggever met een zeer lange staat van dienst en met een ongekende vastberadenheid, is niet meer. Zijn dood heeft heel Nederland geschokt en in diepe rouw gewenteld.”

De zaak gaat op 15 juni verder met onder meer de pleidooien van de advocaten van de verdachten. De rechtbank is van plan 14 juli uitspraak te doen.

Kelly de Vries spreekt moordverdachten van haar vader toe: ‘Delano, ik kijk naar jou’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.