Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 30 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Eindelijk duidelijkheid voor snorfietsers: helmplicht per 1 januari

Snorfietsers en gebruikers van deelscooters staat vanaf volgend jaar een nieuwe regel te wachten. Vanaf 1 januari ben je verplicht om op een scooter met een blauw nummerbord (en andere snorfietsen) een helm te dragen. Branchevereniging RAI is blij dat er „eindelijk duidelijkheid” komt. Eigenlijk zou vanaf 1 juli dit jaar een plicht komen, maar dat werd uitgesteld.

De branche kan nu regelen dat er genoeg helmen beschikbaar zijn voor de bijna 800.000 snorfietsers in Nederland, aldus de RAI Vereniging.

Helmplicht per 1 januari

Het gaat om bestuurders van snorfietsen die maximaal 25 kilometer per uur gaan, waaronder ook deelscooters van merken als Felyx en GO Sharing. Snorfietsers die toch zonder helm de weg op gaan, riskeren een boete van 100 euro. Naast de motorhelm is ook een goedgekeurde speedpedelec-helm toegestaan. Die helmen voor bestuurders van die fietsen die 45 kilometer per uur kunnen, zijn lichter en ventileren beter dan zwaardere pothelmen of integraalhelmen.

Volgens Veilig Verkeer Nederland (VVN) is het „een goede zaak” dat de helm verplicht wordt gemaakt voor snorfietsers. Op verschillende plekken in het land zijn snorfietsers niet langer welkom op het fietspad en moeten zij op de rijbaan rijden. In delen van Amsterdam en Utrecht rijden snorfietsers al verplicht op de rijbaan. „De gevolgen van een ongeval zijn op de weg vaak groter dan op het fietspad, daarnaast is het goed voor de eenduidigheid als alle snorfietsers een helm moeten dragen.”

Slecht nieuws voor bedrijven die deelscooters aanbieden

Voor bedrijven die deelscooters aanbieden, is de nieuwe regel minder goed nieuws. Zo liet GO Sharing-directeur Raymon Pouwels vorig jaar mei weten dat de helm voor „een enorme barrière vormt”,  Dat zei hij in een interview met BNR. De nieuwe regelgeving geeft het bedrijf grote financiële gevolgen. Naar verwachting gaat het keuren van de scooters en aanpassen op de helmplicht een half miljoen euro kosten.

Asociale gebruikers van deelscooters riskeren straf, anderen juist beloning

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Eindelijk duidelijkheid voor snorfietsers: helmplicht per 1 januari
Sluiten