Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 9 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Asociale gebruikers van deelscooters riskeren straf, anderen juist beloning

Mensen die een deelscooter achterlaten op een plek waar anderen er last van hebben, bijvoorbeeld midden op de stoep, krijgen daar voortaan een boete voor. Als de scooter verplaatst moet worden, moet de gebruiker 50 euro kosten betalen.

Wie regelmatig de fout in gaat, mag in de toekomst misschien helemaal geen deelscooter meer huren. Dat heeft het bedrijf Felyx, een van de grootste aanbieders van deelscooters in Nederland, vandaag aangekondigd.

Foto sturen als bewijs van netjes parkeren

Om te bewijzen dat de scooter netjes geparkeerd staat, krijgen gebruikers het verzoek om een foto te maken van het voertuig en de omgeving. De regel is eerst getest in Eindhoven en is inmiddels ook ingevoerd in Groningen, Delft, Den Bosch, Haarlem en Brussel. Later moet de straf ook worden ingevoerd in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Mensen die de scooter netjes parkeren, kunnen als beloning juist gratis rijminuten krijgen.

In Groningen kwamen vorig jaar meldingen binnen dat studenten dronken rijden op de deelscooters, zo meldt NOS. Toch kan de gemeente weinig doen om de overlast aan te pakken. Verbieden willen ze niet. Het voertuig kan namelijk bijdragen aan meer duurzame mobiliteit in de stad.

Vooral in de badplaats Scheveningen stonden de deelscooters voor lange tijd flink in de weg. Dat leidde tot een stormvloed aan klachten.

Daarom zijn er in Den Haag sinds juli bijna 500 speciale parkeervakken langs de kust gemaakt, waar gebruikers de deelscooters kunnen parkeren. Zet je ze niet goed in het vak neer? Dan kun je een boete verwachten. Ook zijn er heuse parkeercoaches aangewezen om de boel in de gaten te houden, zodat ondernemers en bewoners geen last hebben van verkeerd geparkeerde deelscooters. Ook in Zwolle wordt er sinds twee maanden extra gecontroleerd op foutparkeerders. Zij kunnen een waarschuwing of boete krijgen bij het verkeerd parkeren van een deelscooter.

Den Haag heeft al 35.000 privéscooters, daar komen nog eens 1500 deelscooters bij

Volgens cijfers van het CBS telt Den Haag al ongeveer 35.000 privéscooters, waar brom- en snorfietsen onder vallen. Daar komen nog rond de 1300 elektrische deelscooters van bedrijven als Felyx, Check en Go Sharing bij, meldt Trouw. In juli kwamen daar nog eens 350 bovenop met de komst van een vierde aanbieder in Den Haag.

Scootergebruikers van de aanbieder GO Sharing worden al langer gewaarschuwd en beboet voor fout parkeren. Ook gebruikers van dit platform moeten een foto maken van de geparkeerde scooter als ze klaar zijn met een ritje. De klantenservice van GO Sharing kijkt steekproefsgewijs naar de foto’s. Parkeer je goed? Dan krijg je gratis rijminuten. Asociaal geparkeerd? Dan kun je op een boete rekenen.

Duurzaam design op wielen tijdens Fashion Week

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Asociale gebruikers van deelscooters riskeren straf, anderen juist beloning
Sluiten