Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 27 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

RIVM: apenpokkenvirus kan zich verder verspreiden bij prides

De komende pride-evenementen in Amsterdam en andere steden kunnen leiden tot „intensievere verspreiding” van het apenpokkenvirus binnen Nederland. Daarvoor waarschuwt het Deskundigenberaad van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De bekendste pride van Nederland, Pride Amsterdam, wordt van 30 juli tot en met 7 augustus gehouden. Eind juli zijn ook Roze Woensdag in Nijmegen, Roze Maandag in Tilburg, Pride Amersfoort en het Milkshake Festival in Amsterdam.

Apenpokkenvirus

Het apenpokkenvirus is tot nu toe vastgesteld bij meer dan tweehonderd mensen in Nederland en het RIVM verwacht dat dit voorlopig nog wel blijft oplopen. De jongste besmette is 23, de oudste 64. Bijna twee op de drie besmette personen wonen in de regio Amsterdam.

Verreweg de meeste patiënten zijn mannen die seks hebben met mannen. De eerste besmette mensen waren bezoekers van een fetisjfestival in België, maar de laatste weken zijn naar verhouding steeds minder positief geteste mensen in het buitenland geweest. Dat betekent dat het virus zich steeds meer binnen Nederland verspreidt.

Quarantaine

De kans dat besmette mensen het virus overdragen aan hun omgeving is redelijk klein. Bij iedereen die het virus opliep, gebeurde dat na „intensief fysiek contact, inclusief seksueel contact”. Daarom hoeven mensen uit de wijdere omgeving niet meer drie weken in quarantaine, zolang ze zelf geen klachten hebben. Zorgminister Kuipers besloot dat vorige week op advies van het Deskundigenberaad.

De verspreiding van apenpokken is op dit moment geen „noodsituatie van internationaal belang”. Dat zei de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gisteren. Die status is het hoogste alarmniveau dat de WHO kan instellen en geldt bijvoorbeeld wel voor de coronapandemie.

Situatie wordt over paar weken opnieuw bekeken

Directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus heeft in een verklaring laten weten de WHO zich baseert op het advies van een deelcommissie die afgelopen donderdag bijeen kwam om zich over de kwestie te buigen. Hoewel er volgens de WHO-commissie geen aanleiding is om het alarmniveau te verhogen, is de verspreiding van apenpokken volgens de organisatie nog wel zorgwekkend. Over een paar weken moet situatie daarom opnieuw bekeken worden.

7 belangrijke vragen (en antwoorden) over het apenpokkenvirus

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.