Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 17 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Komt er een nieuwe lockdown? Minister Kuipers sluit het niet uit

Mocht het coronavirus opnieuw oplaaien, dan bestaat de kans dat we opnieuw in een lockdown belanden. Minister Ernst Kuipers van VWS kan die optie in ieder geval niet uitsluiten. Maar of die lockdown er echt komt, hangt af van meerdere factoren. Bijvoorbeeld de mogelijke opkomst van nieuwe, ernstig ziekmakende en zeer besmettelijke coronavarianten, waartegen de huidige vaccins niet werken. Dat zei de minister in het Kamerdebat over zijn langetermijnaanpak corona. De Kamer wil een lockdown (en het sluiten van de scholen) het liefst voorkomen.

Binnen de Kamer zijn er zorgen over te geringe capaciteit bij de GGD’s. Het zou lastig zijn om snel veel mensen te vaccineren zodra dat nodig is. Maar volgens Kuipers klopt dat niet. Binnen zes weken kunnen drie miljoen mensen worden gevaccineerd. Dat lijkt hem voldoende.

Wel maakt hij zich zorgen over de vaccinatiegraad; in de laatste vaccinatieronde was de opkomst „teleurstellend”, zei de minister. In die ronde, eerder dit jaar, konden alle 60-plussers en mensen met een kwetsbare gezondheid een tweede boosterprik halen. Heel veel mensen hebben dat niet gedaan.

Ic-capaciteit

In de Tweede Kamer bestaat ook een (breed gedeelde) wens om de ic-capaciteit uit te breiden. Maar daar wil Kuipers niet aan tegemoetkomen. Volgens hem is de huidige capaciteit voldoende. Er zijn nu 993 operationele ic-bedden; bedden waarvoor personeel is ingeroosterd. Daarvan waren er gisteren 686 in gebruik. In 24 van deze bedden liggen coronapatiënten.

Als het nodig is, kan worden opgeschaald naar 1700 ic-bedden. Meer kunnen ic-afdelingen niet aan, stelde de minister. Er is dan onvoldoende personeel per patiënt beschikbaar. Ook komt dan de reguliere zorg in de knel.

Kuipers sluit nieuwe lockdown niet uit

De minister kan daarnaast niet nu al aangeven wanneer strengere maatregelen nodig zijn. In de vorige crisis was vooral de druk op de zorg en de ic-bezetting leidend bij de te nemen maatregelen. „De situatie is nu anders. Er zijn en komen andere varianten en veel mensen hebben een besmetting doorgemaakt”, verduidelijkte de minister. „Ik kan nu niet voorspellen of het aantal besmettingen leidend wordt, of de ziekmakendheid van een variant.”

Ook heeft het kabinet op het moment geen wettelijke grondslag voor nieuwe maatregelen, zoals het dragen van mondkapjes of het houden van afstand. Die juridische mogelijkheden zijn weg nadat de Eerste Kamer medio mei een nieuwe verlenging van de Tijdelijke coronawet verwierp.

Pas na een wijziging van de Wet publieke gezondheid (Wpg) kan het kabinet weer verplichtende maatregelen opleggen. Een voorstel dient de minister eind augustus bij de Kamer in. Als de nood aan de man is, kan Kuipers wel teruggrijpen naar noodverordeningen, zoals dat in het begin van de coronacrisis de praktijk was.

Het hooikoortsseizoen is in volle gang: wat gebeurt er eigenlijk als we niezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.