Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 16 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Wat wordt het coronabeleid voor de lange termijn? Daar praat de Kamer vandaag over

Wat zijn de plannen voor het coronabeleid voor de lange termijn? Daar praat de Tweede Kamer vandaag over. Maandag kwam Ernst Kuipers, minister van VWS, al met meer informatie over manieren waarop een mogelijke nieuwe coronagolf aangepakt kan worden. De kern van dat beleid is om zoveel mogelijk te voorkomen dat we weer in lockdown gaan. Het afschalen van het maatschappelijk leven is daarbij geen optie.

Het kabinet wil er alles aan doen om te voorkomen dat bij een mogelijk nieuwe coronagolf scholen en kinderopvang opnieuw dicht moeten. Dat stelde minister Kuipers zelf. De gevolgen hiervan zijn te groot op onder meer de ontwikkeling van kinderen en jongeren, vindt Kuipers. Tijdens de pandemie moesten de scholen en universiteiten een paar keer sluiten om besmettingen te voorkomen.

Coronabeleid op lange termijn

Voor het plan op de lange termijn werkt het kabinet samen met verschillende sectoren en branches. Zij moeten dan maatregelen opstellen die ze zelf kunnen nemen als het aantal ziektegevallen weer oploopt. Kuipers hamert dan ook vooral op eigen verantwoordelijkheid.

Maatregelen die sectoren zelf kunnen nemen, zijn bijvoorbeeld het aanbrengen van looproutes en spatschermen en het houden van afstand. Onder meer de winkelbranche, het openbaar vervoer, luchtvaart, theater- en de sportsector hebben de afgelopen tijd nagedacht over dit soort plannen. Die moeten de basis worden voor mogelijke toekomstige coronabeperkingen. De horecasector, die hard is getroffen door de vele sluitingen, heeft nog geen plan klaar.

Het kabinet houdt er rekening mee dat het aantal coronabesmettingen in het najaar weer gaat stijgen en dat er ook nieuwe vaccinatierondes nodig zijn. Dan wordt het ook een „flinke uitdaging” om genoeg mensen te vinden voor het vaccineren, vanwege personeelstekorten in de hele maatschappij, liet Kuipers weten. Ook houdt het kabinet rekening met een mogelijke zomergolf. Volgens sommigen is die nu al gestart. Het RIVM schrijft over nieuwe stijgende besmettingscijfers en nieuw onderzoek toont aan dat afweer opbouwen tegen Omikron vrijwel niet mogelijk is. Gisteren vertelden we je meer over hoe we er eigenlijk voor staan in die ‘nieuwe golf’.

Lange tenen en gekrenkte ego’s: ‘Voor cabaretiers is dit een geweldige tijd!’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Wat wordt het coronabeleid voor de lange termijn? Daar praat de Kamer vandaag over
Sluiten