Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 28 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Ernst Kuipers spreekt memo van RIVM over corona tegen: ‘Nooit gedeeld met ministerie’

Het RIVM wist vooraf dat de ziekenhuizen in Nederland de eerste coronagolf niet aankonden, en stuurde die informatie in een memo naar het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Althans, dat beweert het gezondheidsinstituut zelf. Minister Ernst Kuipers van VWS spreekt die bewering nu tegen. Volgens hem is die informatie nooit met het ministerie gedeeld.

Begin februari 2020 zou het ministerie die informatie moeten hebben ontvangen. Maar volgens Kuipers is dat dus nooit gebeurd. Dat zei hij in de Tweede Kamer, waar hem opheldering werd gevraagd over berichten dat zijn departement deze belangrijke informatie niet deelde met de ziekenhuizen. Die zouden zich daardoor niet hebben kunnen voorbereiden op de pandemie.

Volgens Kuipers ging het uitdrukkelijk om een concept-memo van het RIVM en is de informatie voor zover hij kan nagaan niet bij VWS terechtgekomen. En het is dus ook niet doorgegeven aan de zorgpartijen. Het was een concept-memo die niet bestemd was voor circulatie, aldus Kuipers. Zijn voorganger heeft het niet gezien en hijzelf destijds als ziekenhuisbestuurder ook niet.

Kuipers: ‘RIVM deelde memo over corona niet met VWS’

Februari 2020 was een cruciale maand, omdat er toen nog geen sprake was van een crisis. Ook was de eerste besmetting in Nederland nog niet vastgesteld. Wel werd er in verschillende overleggen al gesproken over mogelijk komende ontwikkelingen, zegt Kuipers. Toen waren er alleen nog beelden uit China, waar opeens veel mensen ziek werden. In Europa was er alleen nog een clusteruitbraak in Italië.

Virologen hadden over het nieuwe virus wel onderling contact met elkaar, zei de minister. Maar verder was er alleen spaarzame informatie over de mogelijke betekenis en impact van de ziekte. Ook ziekenhuizen bereidden zich al enigszins voor op wat mogelijk komen ging, zei Kuipers. Zo had hij toen zelf ook overleg met de toenmalige minister Bruno Bruins over mogelijke scenario’s en was er al overleg tussen departementen onderling.

Kopen Zonder Kijken-missie stond op het randje van mislukken: ‘Echt alles geprobeerd’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.