Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 25 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Van Dissel nog niet bezorgd over nieuwe golf coronavirus: ‘Maar nieuwe vaccinatieronde reëel’

Het aantal besmettingen met het coronavirus loopt de laatste weken weer op en ook het aantal ziekenhuisopnames zit in de lift. Toch maakt RIVM-directeur en voorzitter van het Outbreak Management Team (OMT) Jaap van Dissel zich voorlopig nog geen zorgen over een eventuele nieuwe golf van het coronavirus. „We hebben nu echt een betere en bredere basisimmuniteit.”

Van Dissel vindt het dan ook te vroeg om te zeggen of extra maatregelen nodig zullen zijn. „Ik begrijp dat mensen waakzaam zijn en misschien schrikken van stijgende cijfers, maar besef ook dat we het nu hebben over enkele ic-opnames per dag, terwijl het in het voorjaar van 2020 gebeurde dat er 100 tot 120 coronapatiënten per dag bijkwamen op de ic”, zegt hij tegen het AD.

Opleving coronavirus in najaar

Wel zegt Van Dissel rekening te houden met een serieuze opleving van het coronavirus in het najaar. Dan kan het volgens hem nodig zijn om nieuwe vaccinatierondes te starten. Binnenkort praat hij het OMT bij over het oplopende aantal coronabesmettingen.

Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus ligt momenteel gemiddeld rond de vijfduizend per dag. Het aantal ziekenhuisopnames is opgelopen tot rond de vijftig per dag. „De aantallen nemen wat toe, maar dat leidt nu niet tot grote problemen in de ziekenhuizen”, zegt Van Dissel.

Nieuw variant niet altijd zichtbaar bij eerste zelftest

Hij benadrukt dat het belangrijk is om de basisregels te blijven volgen: thuisblijven en zelftesten bij klachten. Volgens Van Dissel wordt de omikronsubvariant BA5 dominant in ons land. Maar die wordt vaak niet bij de eerste zelftest aangetroffen, zegt hij. „Dus bind de kat niet op het spek, volg de regels, het kan geen kwaad dubbel te testen met enkele dagen ertussen.”

Volgens Van Dissel besmetten mensen die de BA5-subvariant hebben tussen de 1,2 en 1,5 andere mensen. Die reproductiewaarde lag bij de eerste coronavariant in 2020 rond de 4. „Dat verschil komt waarschijnlijk door de immuniteit die we hebben opgebouwd”, denkt Van Dissel. Daarmee moeten we het toenemende aantal besmettingen deze zomer „zonder veel problemen” kunnen doorstaan. „Maar daarna is het onzekerder, je weet niet welke varianten nog opkomen”, waarschuwt de RIVM-directeur.

‘Als er een nieuwe lockdown komt, zal dat voor ongekende weerstand zorgen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.