Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 27 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Prominenten PvdA en GroenLinks: fusie partijen in senaat ‘hard nodig’

Een aantal prominenten van de PvdA en GroenLinks pleiten in een open brief voor een fusie van de beide Eerste Kamerfracties. Begin juni stemmen beide partijen over voorstellen die dat moeten regelen. Volgens de ondertekenaars van de brief is samenwerking „hard nodig”. Ze noemen het „een historisch momentum”.

De brief hebben de prominenten van PvdA en GroenLinks gepubliceerd in de Volkskrant.

Grote namen van PvdA en GroenLinks

De brief is onder anderen ondertekend door voormalig PvdA-leiders Diederik Samsom, Job Cohen en Wouter Bos en GroenLinks-leiders Bram van Ojik en Jolande Sap. Ook oud-ministers Jeroen Dijsselbloem (Financiën), Jet Bussemaker (Onderwijs) en Hedy d’Ancona (Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur) onderschrijven het pleidooi. Dat doen ook GroenLinks-prominent Ineke van Gent (burgemeester Schiermonnikoog en voormalig Kamerlid) en enkele GroenLinks-wethouders.

Volgens de ondertekenaars zijn de ‘rode’ en ‘groene’ strijd hetzelfde, namelijk het tegengaan van klimaatverandering. Dat moet op een sociale manier gebeuren en het ideaal van bestaanszekerheid moet samengaan met de groene idealen voor een duurzame samenleving. Op deze onderwerpen staan beide partijen „schouder aan schouder”.

Partij bestuur PvdA ziet het zitten

Het PvdA-partijbestuur liet gisteren op de website van de partij weten ook achter een fusie met GroenLinks in de Eerste Kamer te staan. PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken twittert vanochtend het bestuur daarin te volgen: „Ik ben voorstander van een volgende stap om een links blok te vormen en steun het voorstel van het partijbestuur.”

Jesse Klaver zou het ‘heel bijzonder’ vinden

Eerder gaf GroenLinks-partijleider Jesse Klaver al aan dat een fusie „heel bijzonder” zou zijn. Volgens hem is het in ieder geval een „logisch moment” om dit voor te leggen aan de leden.

Klaver en Kuiken probeerden vorige week al hun partijgenoten te overtuigen van het belang van meer samenwerking. De partijen praten daar al langer over. Ook trokken ze na de verkiezingen samen op in de onderhandelingen voor regeringsdeelname.

Het linkse blok van PvdA en GroenLinks werd in de vorige zomer uitgesloten van een gezamenlijke deelname aan het kabinet.

Het Metro-panel over de stelling: ‘Een Europees digitaal identiteitsbewijs en medisch dossier gaan te ver’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Prominenten PvdA en GroenLinks: fusie partijen in senaat ‘hard nodig’
Sluiten