Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 22 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Oekraïne: zware gevechten rond Sjevjerodonetsk en Lisitsjansk

In het oosten van Oekraïne wordt nog steeds zwaar gevochten om de steden Sjevjerodonetsk en Lisitsjansk in de regio Loehansk. Dat meldt de generale staf in Kiev. Langs de hele frontlinie in het gebied zouden posities van Oekraïense troepen worden beschoten.

Russische troepen zouden onder meer proberen om steden ten noorden, oosten en zuiden van Sjevjerodonetsk en ten zuiden van Lisitsjansk te bestormen. Het Russische leger probeert bovendien om de bevoorrading van Oekraïense troepen rondom de twee steden te belemmeren. Zo is onder meer een brug die Sjevjerodonetsk en Lisitsjansk met elkaar verbindt, vernietigd.

Zware gevechten in Oekraïne

De hevige gevechten hebben meerdere doden en gewonden tot gevolg. „De Russen zijn Sjevjerodonetsk net als Marioepol aan het vernietigen”, stelde de Oekraïense gouverneur van Loehansk op Telegram. Dat de regio Loehansk bijna volledig in Russische handen is, zoals de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe beweert, noemt hij echter „nonsens”.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski zei dat de situatie in de Donbas „extreem lastig” is. Volgens hem houdt het Oekraïense leger behalve in Sjevjerodonetsk ook in onder meer Slovjansk stand. Daar wordt de afgelopen dagen eveneens zwaar gevochten.

Speech Poolse president

De Poolse president Andrzej Duda is momenteel in Kiev. Hij is de eerste buitenlandse leider die de Oekraïense volksvertegenwoordigers in levende lijve toesprak sinds het begin van de oorlog. In zijn speech zei hij dat alleen Oekraïne het recht heeft om zijn eigen toekomst te bepalen.

De Poolse president zei tegen de parlementariërs dat „niets over jullie zonder jullie” kan worden besloten. Daarmee doelde hij op mensen die zeggen dat Oekraïne moet instemmen met de eisen van de Russische president Vladimir Poetin. Duda verklaarde dat hij vindt dat de internationale gemeenschap moet eisen dat Rusland zich volledig uit Oekraïne terugtrekt. Het opgeven van „zelfs 1 centimeter” van Oekraïens grondgebied wordt door hem omschreven als een „enorme klap” voor de westerse wereld.

De Poolse president bezocht buurland Oekraïne in april ook al, maar toen samen met zijn ambtgenoten uit Litouwen, Letland en Estland. Zij hadden toen in Kiev een ontmoeting met de Oekraïense presdident Zelenski.

Alle Metro-artikelen over de oorlog in Oekraïne lees je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Oekraïne: zware gevechten rond Sjevjerodonetsk en Lisitsjansk
Sluiten