Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 12 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Ministerie van VWS wilde geen extra bedden op ic’s, Twitter ontploft: ‘Faal- en wanbeleid’

Het ministerie van VWS heeft midden in de coronacrisis ziekenhuizen ontmoedigd hun intensive cares (ic’s) met extra bedden uit te breiden. Twitteraars hebben daar geen goed woord voor over.

Terwijl het land in een lockdown zat om de overbelasting van de ziekenhuizen te voorkomen, steggelden het departement en ziekenhuizen over de vergoeding van extra bedden op ic’s. Het ministerie van VWS lag dwars over de voorwaarden waaronder dat zou moeten gebeuren. Dat meldt NRC op basis van eigen onderzoek.

Ministerie van VWS: ‘Schrap bedden ic’s’

Sommige ziekenhuizen kregen volgens het onderzoek van de krant zelfs het advies bedden te schrappen en minder op intensive cares neer te zetten dan afgesproken. De sector maakte meteen na de eerste golf, in juni 2020, een plan voor extra bedden op ic’s. Het ministerie van VWS maakte een half miljard vrij en bedacht een subsidieregeling. Per ziekenhuis werd afgesproken hoeveel bedden er op de afdelingen van IC’s bij zouden komen. Het totaal aantal bedden zou zo stapsgewijs groeien van 1000 naar 1700 bedden.

Het resulteerde in oktober 2020 in een ‘opschalingslijst’ die een eigen leven ging leiden. Haagse ambtenaren fixeerden zich zozeer op de afgesproken getallen dat ziekenhuizen die in de maanden daarna méér wilden uitbreiden dan afgesproken nul op het rekest kregen, zo blijkt uit een reconstructie.

Veel reacties op bericht

Op Twitter is ‘Ministerie van VWS’ trending. „Hugo, je wordt weer in de Kamer verwacht”, schrijft iemand. De twitteraar doelt op Hugo de Jonge, destijds de veelbesproken ‘minister van corona’. De Jonge is al enige tijd minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, maar in april werd hij ook al als zorgminister naar de Tweede Kamer geroepen. Toen over de mondkapjesaffaire met Sywert van Lienden.

Er zijn nog veel meer reacties. Over ‘faal- en wanbeleid’ bijvoorbeeld. En: ‘crimineel’, ‘onmenselijk’. Gevraagd wordt of de nieuwe minister van VWS Ernst Kuipers ‘is beloofd’ en of die op dezelfde voet verder gaat. Een kort overzicht.

https://twitter.com/onzenormennu/status/1524640045482844161

https://twitter.com/roonbot2/status/1524632467793195010

https://twitter.com/finndaniil/status/1524630896640466946

Geen nieuwe coronapatiënten op ic’s

Over extra bedden op ic’s hoeft het ministerie van VWS op dit moment overigens totaal niet na te denken. Op de intensive cares van de Nederlandse ziekenhuizen waren dinsdag geen nieuwe mensen met corona opgenomen. Dat was voor het eerst sinds 7 juli vorig jaar.

Maandag kwamen er nog zeven mensen bij, zondag twee. In totaal liggen er 39 mensen met Covid-19 op de ic, het laagste aantal sinds 13 september 2020. Een dag eerder waren het er veertig. Op de verpleegafdelingen kwamen er wel 44 nieuwe patiënten met corona bij. Op die afdelingen liggen er nu in totaal 620.

‘Kabinet te laks in Toeslagenaffaire, alleen terugplaatsen kinderen is genoeg’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.