Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 14 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

OM toont hoe Taghi met advocatenneef stiekem communiceerde over gewelddadige uitbraak

Youssef T., de advocaat en neef van Ridouan Taghi, zou „op doortrapte wijze” met de crimineel hebben gecommuniceerd. Dat blijkt uit de strafzaak van vandaag, waarin het Openbaar Ministerie een beeldpresentatie heeft getoond. Hierin is te zien hoe beide mannen met elkaar hebben gepraat in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Taghi zit daar vast.

Hij kreeg vorig jaar talloze malen bezoek van zijn neef Youssef, omdat hij zich als een van de advocaten van Taghi had gemeld. Op 8 oktober vorig jaar werd Youssef aangehouden. Zonder dat ze het wisten, zijn ze tijdens de bezoeken gefilmd. In de EBI zit een glaswand tussen de gedetineerde en zijn bezoek, ook als het om een advocatenbezoek gaat. In het videomateriaal is te zien hoe het tweetal driftig communiceert via geschreven notities die zij elkaar laten lezen en vervolgens doorkrassen. Ook toonde T. volgens het OM op zijn iPad schermafbeeldingen van chats die interessant waren voor Taghi.

Gewelddadige uitbraak Ridouan Taghi

De advocaten van T. voelden zich overvallen door de kort vooraf aangekondigde visualisatie van het OM. T. wilde aanvankelijk wel naar de rechtbank komen, maar besloot op het laatste moment weg te blijven. Volgens zijn advocaten heeft hij „geen zin in een showproces”. De advocaten vroegen en kregen meer tijd van de rechtbank om op de presentatie te reageren. Volgende week vrijdag is er opnieuw een zitting in de middag. Mogelijk is T. dan wel in de rechtbank.

Ridouan Taghi is hoofdverdachte in het veelbesproken liquidatieproces Marengo en zit sinds zijn arrestatie in december 2019 in de EBI. Zijn neef Youssef zou hem tijdens talrijke bezoeken hebben geholpen met plannen voor een gewelddadige uitbraak. Daar zouden onder anderen zoons van Ridouan Taghi en vermeend maffia-kopstuk Raffaele Imperiale bij betrokken zijn geweest.

Drugshandel en witwaspraktijken

Ook zou T. een functie hebben als ‘middle man’ om de grootschalige drugshandel van zijn neef gaande te houden en witwaspraktijken voort te zetten. Taghi is in het onderzoek naar zijn advocatenneef door justitie als verdachte aangemerkt, maar hij wordt vooralsnog niet vervolgd. Eerder dit jaar heeft hij geweigerd mee te werken aan een verhoor als verdachte.

T. is inmiddels geen advocaat meer. Hij is op eigen verzoek geschrapt van het tableau. Sinds zijn arrestatie zit hij in de cel. Het verzoek om hem vrij te laten of te schorsen, weigerde de rechtbank vandaag. Volgens de rechtbank zijn de verdenkingen stevig genoeg en gaat het om „een zeer ernstige zaak”.

Waarom ging het in het Marengo-proces een uur lang over een leesbril?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.