Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 30 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Ridouan Taghi boos: mag geen berichten meer sturen vanuit de gevangenis

Ridouan Taghi hekelt het besluit van minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) dat hij geen berichten vanuit de gevangenis mag sturen. In wat officiëlere taal: de digitale berichtservice eMates is voorlopig geschrapt voor gedetineerden. Taghi, hoofdverdachte in het Marengo-proces dat over meerdere moorden gaat, vindt het niet kloppen en is boos. Een voormalig gevangenisdirecteur noemt de actie van Weerwind overigens „naiëf”.

Volgens Taghi, die als genoemde hoofdverdachte in het liquidatieproces vastzit in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, kloppen de redenen waarom hij geen berichten vanuit de cel mag versturen niet. Dat stelt hij bij monde van zijn advocaat Inez Weski.

‘Taghi kan criminele activiteiten zo doorzetten’

Het Openbaar Ministerie liet onlangs weten dat er door Taghi zorgen ontstonden over het gebruik van eMates. Het risico zou bestaan dat hij via de berichtenservice zijn criminele activiteiten buiten de gevangenismuren voort kon zetten. Daarnaast konden ook andere gedetineerden tientallen berichten verzenden en ontvangen. Zonder dat er veel toezicht op is.

Taghi vindt dat die redenering niet strookt met de realiteit. „Uit de al langer lopende detentieprocedures van cliënt blijkt immers, dat alle communicatie via eMates (net zoals bezoek en telefonische contacten) van cliënt wel degelijk gecontroleerd werd”, schrijft zijn advocaat in een verklaring. Voor wie eMates niet kent: als je de website opent is het direct duidelijk. „Familie of vrienden in de gevangenis? Mail eenvoudig en snel met eMates.nl!”, staat er te lezen.

Inez Weski Taghi
Advocaat Inez Weski van Ridouan Taghi. Foto: ANP / Sem van der Wal

Weski noemt de berichtendienst „slechts een digitalisering van de mogelijkheid om brieven te versturen, waar juist iedere gedetineerde onbeperkt recht op heeft”. Bovendien zou Taghi via eMates volgens Weski alleen contact hebben met directe familie en laten praktijkvoorbeelden volgens Weski zien dat zijn berichten wel degelijk strikt werden gecontroleerd.

‘Minister beperkt Taghi met onjuist beeld’

„De minister blijkt dus op basis van een kennelijk onjuist beeld over cliënts gebruik van eMates de rechten van alle gedetineerden te hebben beperkt”, aldus de advocaat. „Cliënt kan slechts hopen, dat de minister zich nader laat voorlichten over de feiten en zijn besluit herziet.”

Franc Weerwind zei onlangs zich te realiseren dat het opschorten van eMates „voor ongemak zorgt bij zowel gedetineerden als hun relaties”. Maar het belang van het voorkomen van voortgezet crimineel gedrag vanuit de gevangenis en de veiligheid en privacy van gedetineerden en hun contacten wegen zwaarder, aldus de minister. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) heeft een onafhankelijk onderzoek ingesteld. Gevangenen mogen nog wel bellen, schrijven en bezoek ontvangen.

Ex-gevangenis-directeur: ‘Helemaal afsluiten lukt nooit’

In Dit is de Dag op NPO Radio 1 spreekt voormalig gevangenisdirecteur Frans Douw zijn twijfels over het berichtenverbod via eMates en dus voor Taghi uit. „Ik vind het nogal naïef om te denken dat gedetineerden zo afgesloten kunnen worden dat ze hun boodschappen zouden kunnen geven aan de buitenwereld. Gedetineerden mogen bellen, die hebben daar recht op. Dat doen ze vrij veelvuldig. Ze mogen brieven schrijven, ze mogen bezoek ontvangen (…). Het gros van de gedetineerden wordt gecontroleerd, steekproefsgewijs, door het personeel via censuur. Ik ben zelf bijna dertig jaar directeur geweest. Als je een aanwijzing hebt dat iemand misbruik maakt van de communicatiemogelijkheden, dan ga je individuele maatregelen naar die persoon nemen. Waarbij je nog steeds iemand nooit helemaal kan afsluiten. Je doet in ieder geval je best om te voorkomen dat hij zijn slachtoffers belt, bijvoorbeeld.”

Baudet met Forum niet bij toespraak Zelenski in Tweede Kamer en debat: ‘Halve heilige is absurd’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.