Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 7 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Eerste Oekraïeners ondergebracht bij gastgezinnen als proef

De eerste Oekraïeners zijn inmiddels ondergebracht bij in totaal 140 gastgezinnen in Amsterdam en Eindhoven. Als deze proef goed gaat, zullen projecten ook op andere plekken in het land van start gaan. Toch merkt Hulporganisatie Takecarebnb dat er veel ongeduld heerst onder mensen, die willen weten waarom ze nog niemand hebben kunnen helpen.

Dat vertelde directeur van de organisatie Robert Zaal vandaag in een gesprek met de Tweede Kamer. „Mensen zeggen: ik had m’n koelkast al gevuld en nu moet ik de melk weggooien”, laat Zaal weten. Volgens de directeur hebben veel mensen zich in een impulsieve daad aangemeld als gastgezin.

Zaal was eerder ook al aanwezig bij talkshow Op1, waar hij uitlegde hoe de screening van gastgezinnen verloopt:

Oekraïeners bij gastgezinnen via Takecarebnb

Mensen die zich hebben opgegeven als gastgezin voor Oekraïense vluchtelingen, hoeven in ieder geval niet meer lang te wachten. Voor mei zullen ze nog gebeld worden, verwacht Zaal. In dat telefoontje krijgen potentiële gezinnen te horen wat er bij komt kijken om vluchtelingen op te vangen en of het gastgezin wel voldoet aan de eisen. Zo moeten mensen een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) kunnen voorleggen: een bewijs dat iemand geen strafbare feiten heeft gepleegd.

Het bellen is een flinke klus voor de organisatie. Maar liefst 31.000 mensen hebben zich aangemeld bij Takecarebnb: inmiddels zijn er 12.000 gebeld door de organisatie. Het is de bedoeling dat de opvang bij gezinnen een vast onderdeel wordt van de noodopvang van Oekraïense vluchtelingen. Oekraïeners hebben daarin de keuze. Wanneer ze in een gemeente aankomen, kunnen ze zelf aangeven of ze geïnteresseerd zijn in het samenwonen met Nederlanders.

Angst voor misbruik

Takecarebnb werkt niet alleen samen met de overheid, maar ook met organisaties als het Rode Kruis, VluchtelingenWerk Nederland en het Leger des Heils. Toch bestaan er ook veel kleinschalige initiatieven voor opvang, die mensen zelf al zijn begonnen. Om hoeveel mensen het gaat, is niet duidelijk.

„Wij kunnen daar weinig over zeggen en dat is een zorgpunt”, vindt Heleen van den Berg van het Rode Kruis. Room for Ukraine is een voorbeeld van zo’n particulier initiatief. Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Eric van der Brug zegt dat hij „heel erg blij” is met iedereen die hulp biedt aan Oekraïners, maar dat er ook „altijd mensen tussenzitten die wel misbruik maken van de situatie”. Zo bood een Poolse man slaapplekken aan voor Oekraïense vluchtelingen, waarna hij een meisje verkrachtte.

Room for Ukraine heeft al eerder laten weten alle gastgezinnen alsnog om een VOG te gaan vragen. Als gezinnen die niet kunnen geven, mogen ze ook geen vluchtelingen in huis nemen.

Alle Metro-artikelen over de oorlog in Oekraïne lees je hier.

Veel tieners vrezen oorlog in Nederland, voelen ‘vervelende gevoelens’ als angst en boosheid

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Eerste Oekraïeners ondergebracht bij gastgezinnen als proef
Sluiten