Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 7 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Hugo de Jonge in debat over deal mondkapjes Sywert van Lienden: erop of eronder?

Minister Hugo de Jonge moet vandaag in de Tweede Kamer uitleg geven over de mondkapjesdeal met Sywert van Lienden. Hij zei steeds zich er niet mee te hebben bemoeid, maar dat blijkt toch anders te liggen. Er wacht De Jonge een zeer pittig debat. Wordt het erop of eronder?

Uit vrijgegeven stukken blijkt dat De Jonge als minister van Volksgezondheid in het vorige kabinet zich wel degelijk met de kwestie heeft bemoeid. De Jonge vindt nu dat hij de Kamer hierover eerder had moeten informeren. Hij betreurt de gang van zaken, zo liet hij de pers gisteren weten.

Zoektocht Hugo de Jonge naar mondkapjes

Aan het begin van de coronacrisis waren zaken als mondkapjes zeer schaars. Sywert van Lienden zei ze zonder winstoogmerk te willen leveren. Achteraf werd duidelijk dat Van Lienden en zijn beide zakenpartners miljoenen verdienden aan de deal met het ministerie van Volksgezondheid van De Jonge.

Partijen als PVV en de Groep-Van Haga hebben al laten weten niet verder te willen met De Jonge, de huidige minister voor Volkshuisvesting. Maar ook andere oppositiepartijen waren de afgelopen tijd kritisch over Hugo de Jonge. De coalitiepartijen wilden nog niet reageren op de vrijgegeven stukken. Zij wachten het debat af.

Vrijgegeven stukken over zaak Hugo de Jonge

Minister Conny Helder (Langdurige Zorg) publiceerde gisteren een grote hoeveelheid documenten over de zaak. Een deel van de oppositie is ook ontevreden over de vrijgegeven stukken. Ze vinden onder meer dat het te lang heeft geduurd en dat te veel pagina’s zijn zwartgelakt.

Een groot deel van de oppositie is ontevreden over de stapels stukken over de omstreden mondkapjesdeal die minister Conny Helder voor Langdurige Zorg naar de Kamer heeft gestuurd. Veel documenten zijn zwartgelakt, waardoor een volledig beeld nog steeds ontbreekt. Ook de excuses van voormalig zorgminister Hugo de Jonge vallen niet in goede aarde.

Coalitiepartijen VVD en D66 willen niet reageren op de vrijgegeven stukken en de gemaakte excuses. Zij willen het debat over de mondkapjesdeal van vandaag afwachten.

„Informatie achterhouden tot het allerlaatste moment, tot het echt niet anders meer kan. En dan sorry zeggen. Is dit waar we staan met de nieuwe bestuurscultuur?”, twittert GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver. Ook Denk-voorman Farid Azarkan vindt dat de beloofde nieuwe bestuurscultuur „van transparantie en openheid” ver te zoeken is, laat hij in een tweet weten, met een foto erbij van een paar zwartgelakte pagina’s. „Schaamteloos”, voegt hij in zijn bericht toe.

Geert Wilders: ‘Corruptie is wegwezen’

Voor PVV-fractievoorzitter Geert Wilders is het helder: „Zo ziet corruptie er dus uit. Wegwezen!”, stelt hij op Twitter. Zijn partijgenoot Fleur Agema wil niet voor het debat van vandaag met een motie van wantrouwen gaan zwaaien, maar „het ziet er niet goed uit” voor De Jonge, stelt ze desgevraagd aan persbureau ANP. „Het beeld wordt steeds completer en dat is niet in het voordeel van Hugo de Jonge. Ik zie het heel erg somber in. Er moet een groot wonder gebeuren.”

Wybren van Haga van de Groep Haga is net zo stellig als Wilders. Voor zijn partij telt maar een uitkomst: „Inpakken en wegwezen.” Van Haga schrijft dat het corona-ministerschap van De Jonge zich kenmerkt „door ambtsmisdrijven en leugens. De ene discutabele beleidskeuze na de andere komt naar boven.”

Van Joost Eerdmans van JA21 mag De Jonge blijven. De Jonge is nu minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.

Zieke Jan Rot moet mokerslag verwerken: ‘Nog maar paar weken te leven’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.