Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 9 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Geweld in jeugdgevangenissen flink toegenomen

Het geweld in jeugdgevangenissen is de laatste jaren toegenomen. Jonge gevangenen ging elkaar in 2020 anderhalf keer zo vaak te lijf als in 2018. En ook andere vormen van agressie en geweld kwamen vaker voor in Nederlandse jeugdgevangenissen, zo blijkt uit cijfers die in handen zijn van het NPO Radio 1-programma Argos.

Het gaat zowel om incidenten waarbij de jonge gevangenen zelf slachtoffer werden, als om gevallen van geweld tegen personeel. De cijfers gaan over allerlei gevallen van geweld in drie Rijks Justitiële Jeugdinrichtingen (RJJI) en in twee particuliere instellingen. Vrijwel allemaal laten ze een flinke stijging zien. Medewerkers en de inspecties waarschuwen al langer voor de omstandigheden.

Geweld in jeugdgevangenissen nam met 42 procent toe

Het geweld tussen gedetineerden onderling steeg het sterkst: van 270 naar 460 keer. Maar ook geweld tegen personeel nam toe, al zijn cijfers hierover onvolledig. In 2020 werden 144 van deze meldingen opgetekend, maar daarin ontbreekt één van de instellingen. Het jaar daarvoor ging het al om 153 incidenten, terwijl het in 2018 volgens de cijfers 133 keer gebeurde. In de cijfers uit die jaren zijn wel alle jeugdgevangenissen meegenomen. Psychisch en verbaal geweld tegen medewerkers van alleen al de RJJI nam tussen 2018 en 2020 met 42 procent toe tot 370 incidenten.

Begin deze maand waarschuwden de vier inspecties die toezicht houden op de jeugdgevangenissen dat de werkomstandigheden nog niet echt verbeterd zijn. Er is personeelstekort en daardoor een gebrek aan plaatsen voor de jongeren. Geld en maatregelen die in oktober vorig jaar werden aangekondigd, hebben daar volgens de inspecties weinig aan veranderd. Nog altijd gaan er meer medewerkers weg dan dat er nieuwe bij komen.

Meer tijd nodig

Minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind zei in een Kamerbrief dat hij erop vertrouwt dat de maatregelen resultaat zullen hebben, maar dat daar wel tijd voor nodig is. Tijdens een debat een week later zei hij dat er bij de werving op moet worden gelet dat nieuw personeel het werk wel aankan. „Ik wil niet dat mensen afbranden, dat we merken dat ze de baan niet aankunnen.”

Tranen bij kijkers na schokkende onthullingen in Jeugdzorgtapes: ‘Woorden schieten tekort’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Geweld in jeugdgevangenissen flink toegenomen
Sluiten