Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 9 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Oekraïne en Rusland bereiken akkoord over tien evacuatieroutes

Oekraïne en Rusland hebben een akkoord bereikt over tien evacuatieroutes voor burgers, die vandaag open moeten gaan. Volgens vicepremier Irina Veresjtsjoek kunnen burgers uit onder meer Marioepol met eigen vervoer vluchten.

De twee landen overleggen vaker over zogeheten humanitaire corridors, waardoor mensen uit belegerde steden en regio’s naar veiligere plekken kunnen gaan, al wordt Rusland ervan beschuldigd aanvallen uit te voeren in de buurt van de vluchtroutes.

Zo voerde Rusland gisteren een raketaanval uit op een treinstation in de stad Kramatorsk in het oosten van Oekraïne. Duizenden mensen stonden op het station te wachten op evacuatie naar veiligere delen van het land. Tientallen mensen kwamen om het leven of raakten gewond.

Meer aanvallen op oosten en zuiden van Oekraïne

Het aantal Russische luchtaanvallen in het oosten en zuiden van het land is volgens de Oekraïense gouverneur van Loehansk de laatste dagen toegenomen. Volgens hem wachten veel mensen nog op evacuatie uit de regio.

Ook het Amerikaanse ministerie van Defensie zegt dat Rusland de focus verlegt naar het oosten van Oekraïne. Volgens het ministerie verzamelt het Russische leger duizenden extra soldaten aan de grens bij de Oekraïense stad Charkov. Het zou gaan om een toename van tien bataljons, wat zou duiden op zeker zesduizend extra manschappen.

Een woordvoerder van het Pentagon zei gisteren dat de Russen hun troepenmacht daar nu concentreren om zich te focussen op de verovering van de Donbas-regio in het oosten van Oekraïne. Ook het Britse leger meldde eerder al op basis van inlichtingen dat de Russen zich sinds de terugtrekking uit het noorden van Oekraïne hergroeperen om richting de Donbas te trekken.

Angst voor hevige gevechten in Donbas

Ook waarschuwt Groot-Britannië voor hevige gevechten in de Donbas-regio, waar pro-Russische separatisten al sinds 2014 vechten tegen het regeringsleger. Moskou erkende de republieken die zij uitriepen vlak voor de Russische inval in Oekraïne.

Wereldwijde voedselprijzen door oorlog op recordhoogte: in 32 jaar niet zó duur geweest

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Oekraïne en Rusland bereiken akkoord over tien evacuatieroutes
Sluiten