Pierre Oitmann
Pierre Oitmann Binnenland 10 mrt 2022
Leestijd: 5 minuten

Deze zomer op een festival werken? Ze hebben je hard nodig

Nadat de festivals twee jaar hebben stilgelegen, kampen organisatoren met een nieuw probleem: waar halen ze personeel vandaan om alles goed te laten verlopen? Daarom lanceert ID&T de campagne deleukstezomerbaan.nl, in de hoop de tekorten op te vangen. Dus: wil jij deze zomer werken op een festival? Schroom dan zeker niet om je aan te melden.

In het voorjaar van 2021 zag het festivalseizoen er nog rooskleurig uit: na een zomer zonder Awakenings, Milkshake en Mysteryland zou er eindelijk weer gedanst mogen worden op de Nederlandse festivalweides. Echter, dancefestivalorganisator ID&T constateerde dat het een probleem zou worden om voldoende hulpkrachten aan te trekken, met name studenten, die op dat moment veelvuldig werden ingezet door de GGD. Daarom lanceerde ID&T de website deleukstezomerbaan.nl, maar na een paar dagen werd alle hoop op een festivalzomer de nek omgedraaid door het kabinet.

Nu we de coronacrisis langzaam maar zeker achter ons lijken te laten en het ernaar uitziet dat er deze zomer weer festivals mogelijk zijn, doet ID&T opnieuw een poging om personeel te werven. „We zien een tekort in elk soort vakgebied”, aldus Rosanne Janmaat, Chief Operating Officer bij ID&T Groep.

Het hele seizoen werkgelegenheid

Je zou denken dat het voor ID&T een makkie is om mensen te vinden om te komen werken op festivals als Defqon.1, Vunzige Deuntjes, Festival Macumba en Sensation, maar volgens Janmaat is er voor het eerst in dertig jaar een ernstig tekort aan personeel in de branche. „Normaalgesproken hebben we een soort ecosysteem waarin je het hele seizoen werkgelegenheid hebt, met mensen die terugkeren en waar er een nieuwe aanwas zichtbaar is. Na twee jaar geen festivals zijn mensen toch hun heil ergens anders gaan zoeken. Er is nu een gat ontstaan. Meestal benaderen mensen ons in plaats van andersom.”

Zo is ID&T naarstig op zoek naar verpleegkundigen, festivalbouwers, beveiligers, schoonmakers, verkeersregelaars en, uiteraard, horecapersoneel. In totaal zou het gaan om 45.000 tot 50.000 werkdagen die gevuld moeten worden.

ID&T, festivalzomer, festival, dancefestival
Werken op een festival deze zomer? Dat kan! Foto: Ruben May

Uitputtingsslag bij ehbo-personeel

Bij ID&T merken ze terughoudendheid bij uitzendpersoneel gezien de maatregelen die vorig jaar enkele keren zijn aangescherpt. „Het afgelopen jaar zijn we een paar keer door de overheid aan- en uitgezet, dus we zien ook wel twijfel bij onze leveranciers”, concludeert Janmaat. „Gaat het nu wel echt gebeuren of moet ik mensen ergens anders op inzetten? We zien nu dat 1G er waarschijnlijk ook van afgaat. Daarom zijn wijzelf vol vertrouwen dat dit seizoen alles door kan gaan, zonder enige maatregel.”

Een van de grootste uitdagingen lijkt het vinden van ehbo-medewerkers. „De afgelopen twee jaar heeft daar een totale uitputtingsslag plaatsgevonden. Die mensen hebben ontzettend veel in de zorg moeten overwerken. We zien daar iets meer terughoudendheid dan normaal, want ze hebben een stuwdam aan vrije uren die ze willen opnemen om bij te komen.”

Backstage biertappen op een festival

Maarten van ’t Veld is als projectmanager verantwoordelijk voor de gehele organisatie van Mysteryland. Hij onderstreept het tekort aan personeel. „Wij zijn op zoek naar frisse, enthousiaste mensen op allerlei vlakken”, zegt hij. „Biertjes tappen heb je een beeld bij, maar je kan op meerdere plekken bij ons biertappen. Er staan barren bij de podia, want daar staan de mensen, dus je hebt een mooie ambiance. Backstage staan er ook barretjes, dus het kan zomaar dat je biertjes gaat tappen voor grote artiesten.” Ervaring speelt daarin wel een rol. Toch, ook als je geen relevante werkervaring hebt, is er misschien een plek voor je weggelegd op een van de grote dancefestivals. „We hebben een heleboel posities waar minder relevante ervaring voor nodig is.”

Onderaan beginnen

„Enthousiasme is de basisvoorwaarde”, stelt Van ’t Veld. „Iedereen moet ergens beginnen. We hebben bijvoorbeeld scanners nodig bij de entree. Dat is geen rocketscience, maar wel heel belangrijk — en je bent het eerste gezicht dat de bezoekers zien. Als we zien dat dat goed gaat, is er ruimte om daar stappen in te maken.” Zelf is hij ooit als vrijwilliger bij een festival begonnen. „Zo ben ik bekend geraakt met mensen en heb ik mezelf bewezen”, licht hij toe. „Nu ben ik verantwoordelijk voor Mysteryland. Als die intrinsieke motivatie er is dan kan het zeker. We leven in een tijd dat er nog meer schaarste is dan vroeger. Als er mensen zijn die zich willen bewijzen in de festivalwereld hebben ze nu meer dan ooit de kans daarvoor. Dit is extern, maar intern zijn we ook op zoek naar goede mensen.”

Het leukste wat er is

ID&T benadrukt dat de salarissen voor alle functies marktconform zijn, afhankelijk van de betreffende cao’s. „We zijn aan het kijken hoe we zo interessant mogelijk kunnen zijn”, zegt Rosanne Janmaat. „Een van de componenten is de salariëring, maar ook een stukje vertrouwen geven: jongens, het gaat echt weer gebeuren! Op een mooi festivalveld in het zonnetje staan met vrolijke gezichten om je heen is het leukste wat er is.” Als zij zelf niet bij ID&T had gewerkt, had het haar leuk geleken om een dag met de decorploeg mee te lopen. „Die bouwen en schilderen letterlijk alle decors die je ziet, echt een kunstvorm”, legt ze uit. „En ik denk ook dat het echt heel leuk is om achter de bar te staan en de hele dag blije mensen voor je neus te hebben.”

Meer informatie over de beschikbare zomerbanen vind je op: deleukstezomerbaan.nl.

Kijkers De Bachelor niet te spreken over rozenceremonie: ‘Onsportief’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Deze zomer op een festival werken? Ze hebben je hard nodig
Sluiten