Fleur Broeders
Fleur Broeders Binnenland 22 mrt 2022
Leestijd: 1 minuut

Het wordt steeds heter in Nederland, warmste 22 maart ooit gemeten

In het Utrechtse De Bilt is er vandaag een temperatuur van 19,4 graden gemeten. Dat betekent daar de warmste 22 maart ooit! In 2012 was het laatste warmterecord in De Bilt gemeten; dat was 19,2 graden.

Het is de vijfde keer dat er dit jaar een warmterecord is gebroken. In de rest van Nederland werd het lokaal 19,7 graden. Het warmterecord over alle weerstations staat op 21,8 graden (gemeten op een inmiddels opgeheven weerstation in ’s Heerenberg).

Mooi weer zorgt voor Rokjesdag

Als je vandaag buiten bent geweest, heb je het misschien wel gemerkt: het is weer Rokjesdag. Dit is een term die wordt gebruikt voor de eerste zomerse dag van het jaar. Dan worden er natuurlijk weer veel rokken gedragen.

De dag bestaat al langer, maar heeft bekendheid gekregen door Martin Bril. Hij gebruikte de term ‘rokjesdag’ voor het eerst in een column voor Het Parool in 1996. Hij kwam er daarna regelmatig op terug in andere columns. Naar mate de tijd verstreek, is dit natuurlijk helemaal ingeburgerd in de Nederlandse samenleving.

Waar is de kou gebleven?

Door de klimaatverandering zien we veel meer warmterecords dan kouderecords. In De Bilt viel er op Nieuwjaarsdag al een ander warmterecord. In 2021 waren er zeven warmterecords en geen enkele kouderecords. Als we kijken over de hele eeuw zien we negen keer zoveel warmterecords als kouderecords.

Weeronline legde eerder al uit hoe het zit met de warmte- en kouderecords.

Morgen en de rest van de week blijft het ook zonnig en droog. Een mooi begin van de lente. De kans op meer warmterecords is overigens erg klein. Het wordt iets minder warm met maxima veelal tussen 14 en 18 graden. Maxima rond 11 graden zijn gebruikelijk eind maart.

Hier kun je vrijdag afscheid nemen van weerman Piet Paulusma

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Het wordt steeds heter in Nederland, warmste 22 maart ooit gemeten
Sluiten