Raymon Mens
Raymon Mens Binnenland 22 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Datacentrum Facebook niet meer welkom in Zeewolde: ‘Koste wat het kost stoppen’

Komt het grootste datacentrum van Nederland in Zeewolde te staan? Het antwoord is waarschijnlijk nee. Facebook-moederbedrijf Meta is van plan om vijf datahallen in een gebied van 166 hectare groot te bouwen, maar de Eerste Kamer wil een stokje voor het plan van Mark Zuckerberg steken.

Vandaag werd een motie aangenomen die het kabinet oproept om de komst van het datacentrum in Zeewolde op alle mogelijke manieren te voorkomen. Het megaproject is omstreden, onder andere omdat het een grote impact heeft op het energienet.

Omstreden megaproject in Zeewolde

Grote datacentra roepen vaak weerstand op door hun omvang en het beslag dat ze leggen op het energienet. Er is al zeer beperkte ruimte op het net. Een groot probleem voor het kabinet dat de omslag wil maken naar vooral groene energie. Daarnaast moet landbouwgrond wijken voor servers en opslag van data. Het complex gebruikt twee keer meer energie dan de hele gemeente Zeewolde. Ten slotte zijn er vragen over de maatschappelijke opbrengst van zo’n datahal. Het levert erg weinig werkgelegenheid op.

De gemeenteraad in Zeewolde stemde voor de verkiezingen in met de komst van het datacentrum, maar is daar hard voor afgestraft. Bij de gemeente­raadsverkiezingen werden partijen die zich verzetten tegen de komst van Facebook en co. plots de grootste. Leefbaar Zeewolde verdubbelde van vijf naar tien zetels en is daarmee veruit de grootste partij in de gemeente. De ChristenUnie, ook fel tegenstander van het datacenter, steeg van drie naar vier zetels.

mega datacentrum zeewolde
Artist impression van het mega-datacentrum. (Afbeelding: Gemeente Zeewolde)

‘Ieder legaal geitenpaadje bewandelen om datacentrum Facebook te stoppen’

Kan de komst van het datacentrum nog gestopt worden? Het bestemmingsplan is al aangepast en tot er landelijke ophef kwam, leek het hele plan in kannen en kruiken. Nu wil een meerderheid van de Eerste Kamer toch dat het kabinet al het mogelijke doet om de komst van Facebook naar Zeewolde te voorkomen. De motie van de Partij voor de Dieren roept het kabinet in feite op „ieder legaal geitenpaadje” te bewandelen om een stokje te steken voor de komst van het datacentrum, zoals SGP-Eerste Kamerlid Diederik van Dijk het uitlegt.

De Eerste Kamer wil dus vooral dat het kabinet stopt met de voorbereidingen om de bouw van het centrum mogelijk te maken. Het Rijk moet nog een deel van de grond verkopen waarop het centrum zal komen. Daar zijn strenge voorwaarden aan verbonden. Verantwoordelijk minister Hugo de Jonge (Ruimtelijke Ordening) benadrukte vorige week al dat de bouw van het omstreden datacentrum geen gelopen race is. „Of Zeewolde aan die voorwaarden kan voldoen is nog niet zeker en zal in de komende weken door de minister met Zeewolde worden besproken”, zegt zijn departement. De gevolgen van het voorstel worden „nader bezien”, aldus het ministerie.

Arjan Lubach besprak de zaak Zeewolde gisteravond in een minuten durend item:

De nieuwe Dikke Van Dale is dik gemoderniseerd: een jubileumeditie die past bij deze tijd

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.