Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 7 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Rokjesdag: wat de zon met onze hormonen doet

De eerste zaterdag van april wordt het warm en dat betekent dat we hoogstwaarschijnlijk Rokjesdag 2018 te pakken hebben. De benen gaan bloot, waardoor er meer lustgevoelens worden opgewekt en dat zorgt over het algemeen voor meer seksuele activiteit. Is het zo simpel?

Gedeeltelijk, legt seksuoloog Eveline Stallaart van praktijk ESSH uit, die bevestigt dat het warme inderdaad meer seks tot gevolg heeft. Maar hier ligt meer aan ten grondslag dan enkel het ontbloten van de – soms nog ietwat witte – benen. “Onderzoek laat zien dat men meer seks heeft in de lente en in de zomer."

Zon op de huid

"Hier speelt onder meer het feit dat de zon schijnt een rol", aldus Stallaart. "Licht heeft een positief effect op de mens, het laat ons goed voelen. Daarbij is de stemming beter en ben je ontvankelijker voor seksuele lust. Studies demonstreren dit op verschillende manieren. Zo wees Australisch onderzoek uit dat er in de lente en zomer meer soa’s zijn en ontdekten Amerikaanse wetenschappers dat veel jongeren in de zomer hun eerste keer beleven.”

In de winter zijn mensen minder ontvankelijk voor prikkels, merkt Stallaart ook in haar praktijk. “Cliënten die zeggen: ‘ik ben nergens voor te porren’. Wat licht precies doet met de mens is niet helemaal aangetoond, maar ik denk dat het brein veelal belangrijk is. En de huid. Zon op de huid werkt niet alleen mee aan een betere stemming, het is ook een van de belangrijkste seksuele organen.”

Naar buiten

Het lekkere weer in combinatie met meer vrije tijd – die we in de lente- en zomermaanden over het algemeen toch meer hebben – zorgt er daarnaast voor dat we er meer op uit trekken. “We investeren meer in sociale contacten”, aldus Stallaart. “In de winter is het tegenwoordig toch meer ‘Netflixen met een dekentje op de bank’. Nu ga je meer op pad: naar het terras het park, feestjes, festivals. Je bent meer outgoing, vaak is er alcohol in het spel en je hebt meer contact met andere mensen.” In de lente hebben mensen over het algemeen dan ook niet alleen meer seks, maar is de kans dat ze een nieuwe liefde tegen het lijf lopen ook groter.

En hebben die blote benen nu echt zo’n groot effect op mannen? “Het is wel zo dat mannen visueel zijn ingesteld en blij worden van blote benen”, licht Stallaart toe. “Maar het begint bij de vrouw. Zij krijgt door het weer ook goede zin en denkt: ‘leuk, ik trakteer mijn benen eindelijk weer eens op wat zonlicht en zorg dat ze een kleurtje krijgen’. Dit maakt weer dat zij een beter gevoel over zichzelf krijgt. Ze voelt zich aantrekkelijker en dat voelt de man op zijn beurt ook weer. Niet eens zozeer enkel seksueel.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.