Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 9 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Rechter: Kamerlid Gündoğan moet terug in fractie van Volt

Volgens een kortgedingrechter heeft Volt onrechtmatig gehandeld door Nilüfer Gündoğan uit de partij te zetten. Het Tweede Kamerlid werd in februari al geschorst en later uit de partij gezet. Dat is dus echter niet terecht, bepaalde de kortgedingrechter van de rechtbank in Amsterdam vandaag.

Gündoğan werd zaterdag 28 februari uit de Volt-fractie gezet, omdat zij zich volgens de partij schuldig had gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. Eerder al werd ze geschorst als fractielid. Volgens Volt zou Gündoğan zich schuldig hebben gemaakt aan „handtastelijkheden, ongewenste seksuele avances, intimidatie en misbruik van positie”.

‘Gündoğan moet terug in fractie van Volt’

De rechter oordeelt nu dat Volt „in de hele affaire te voortvarend een onjuiste weg heeft bewandeld”. De partij moet alle maatregelen tegen Gündoğan terugdraaien. De schorsing en later de beëindiging van haar fractielidmaatschap zijn volgens de rechter onterecht en moeten per direct worden ingetrokken.

Eind februari bleek dat dertien mensen een klacht tegen haar hadden ingediend. De meldingen lopen uiteen van handtastelijkheden en ongewenste seksuele avances tot intimidatie en misbruik van positie, aldus Volt in de online verklaring. Deze meldingen zouden uit alle lagen van de partij zijn gekomen.

Er was nog „een laatste gesprek” met Gündoğan, waarna haar positie volgens de partij onhoudbaar bleek. Het onderzoeksbureau zou nog „op allerlei manieren” geprobeerd hebben om de kant van Gündoğan te horen, maar zij zou daar niet op zijn ingegaan.

‘Nucleaire bom’ op carrière

Begin deze maand ontstond er nog enige ophef toen Gündoğan met haar advocaat, Geert-Jan Knoops, aanschoof bij talkshow Jinek. En niet eens om het feit dat ze aanschoven, maar om de woordkeuze van haar advocaat. Hij maakte namelijk een vergelijking met een nucleaire bom als het om de carrière van Gündoğan gaat. De uitdrukking bleek in deze tijd van oorlog in Oekraïne en de nucleaire dreiging van president Poetin van Rusland op z’n minst ‘onhandig’.

D66 en CU: ‘Kamerleden die intimideren, mogen niet meer meedoen aan debat’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Rechter: Kamerlid Gündoğan moet terug in fractie van Volt
Sluiten