Pim Pauwels
Pim Pauwels Binnenland 24 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Bedragen basisbeurs lijken bekend, studenten nog niet tevreden

Het kabinet wil studenten vanaf het collegejaar 2023/2024 een basisbeurs geven van 91 euro per maand als zij nog bij hun ouders wonen. Studenten op kamers krijgen 255 euro. Studenten zijn blij dat de basisbeurs over anderhalf jaar terugkeert. Maar ze worden niet enthousiast van de genoemde bedragen. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) vindt de bedragen te laag.

„De bedragen zijn lager dan de vorige basisbeurs, terwijl de prijzen wel echt zijn gestegen”, zegt de LSVb. In 2015 stopte de basisbeurs. Die werd vervangen door het leenstelsel. In dat laatste jaar van de basisbeurs kregen thuiswonende studenten ongeveer 103 euro en uitwonende studenten zo’n 288 euro, inderdaad lager dan waar studenten over anderhalf jaar op kunnen rekenen.

Studentenbond: ‘Schuldenvrij studeren niet mogelijk met deze bedragen’

Het kabinet heeft een voorkeur voor de bedragen, bevestigen Haagse bronnen. Maar de regeringspartijen houden nog altijd rekening met een aantal andere scenario’s. Die worden de komende tijd besproken met de Tweede Kamer. Het is dus nog niet helemaal zeker dat studenten maandelijks 91 euro of 255 euro op hun rekening krijgen.

De LSVb roept het kabinet op om nog eens goed na te denken over de compensatie voor studenten. „We vinden dat het mogelijk moet zijn voor studenten om schuldenvrij af te studeren. Dat kan niet met deze bedragen.”

De aanvullende beurs voor studenten van wie de ouders weinig verdienen, moet maximaal 419 euro gaan bedragen. Ook daar kan de studentenvakbond zich niet in vinden. „De aanvullende beurs is nauwelijks verruimd.” De studentenbond wijst erop dat het leven in de afgelopen tien jaar fors duurder is geworden.

Herintrede van de basisbeurs

Regeringspartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie hebben in het coalitieakkoord afgesproken dat het leenstelsel voor studenten volgend jaar vervangen wordt door een studiebeurs zoals die tot 2015 ook bestond. De studenten die de afgelopen jaren geen beurs hebben gekregen, moeten een compensatie krijgen.

Dat wordt waarschijnlijk een tegoedbon voor cursussen of korting op een nieuwe studie. Een financiële compensatie voor de studieschuld lijkt van de baan. Eerder schreef Metro over de invloed die de studieschuld op jou heeft en of het verstandig is om af te lossen.

Studenten maken zich zorgen om studieschuld: ‘Mijn ouders kunnen niet helpen’

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Bedragen basisbeurs lijken bekend, studenten nog niet tevreden
Sluiten