Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 15 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Studiefinanciering komt terug en (aankomend) studenten kunnen geluk niet op, maar er is ook kritiek

De studiefinanciering komt terug! Het is gedaan met het leenstelsel, dat in 2015 werd ingevoerd. In het nieuwe regeerakkoord van VVD, D66, CDA en de ChristenUnie staat dat studenten in het jaar 2023/2024 weer studiefinanciering krijgen, in de vorm van een basis- en een aanvullende beurs. Studenten die onder het leenstelsel moesten lenen, krijgen een ‘studievoucher’ of korting op hun studieschuld.

Studenten kunnen hun geluk niet op, vooral zij die nog moeten beginnen met hun studie. Maar studentenbonden zijn niet blij met de compensatie voor (ex-)studenten.

Studiefinanciering komt terug

Naast de basisbeurs komt er binnenkort ook een „inkomensafhankelijke aanvullende beurs”. Hoe hoog deze twee beurzen worden, is niet bekend.

Om (ex-)studenten die tijdens het leenstelsel moesten lenen te compenseren, trekt de coalitie in totaal 1 miljard euro uit. Volgens de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) komt dit omgerekend neer op ongeveer 1000 euro per student. De actuele stand van de studieschuld blijft voor starters wel bepalend bij het aanvragen van een hypotheek. De ov-studentenkaart blijft.

Op sociale media kunnen veel mensen (ook zij die hebben meegewerkt aan het bewerkstelligen hiervan) hun geluk in ieder geval niet op:

 

‘Grote zorgen over compensatie leenstelsel-studenten’

De studentenbonden zijn ook blij met de terugkeer van de studiefinanciering, maar niet zo tevreden met de compensatie voor studenten die onder het leenstelsel vielen. Zij maken zich daar „grote zorgen” over. En daarom organiseren de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en FNV Young & United een protest, op 5 februari. Volgens de bonden krijgen studenten onvoldoende compensatie voor de schulden die ze onder het leenstelsel hebben opgebouwd.

De studievouchers bestaan al, op dit moment voor studenten die onder het leenstelsel vallen. Het bedrag van 2000 euro kunnen die studenten gebruiken voor bijvoorbeeld nascholing. De 1 miljard euro die het kabinet extra uittrekt, komt hier bovenop.

‘1000 euro per student’

De LSVb heeft een rekensommetje gedaan, waaruit blijkt dat de extra compensatie dus neerkomt op 1000 euro per student. Terwijl sommige (ex-)studenten met een studieschuld van tienduizenden euros zitten. In totaal krijgen de studenten dus 3000 euro. „Dat bedrag is wat ons betreft te laag”, stelt LSVb-voorzitter Ama Boahene. „Met dat bedrag kun je nog niet eens twee jaar collegegeld betalen.” Ook na de compensatie komen ze daardoor alsnog in de problemen als ze bijvoorbeeld een huis willen kopen.

Alina Danii Bijl, voorzitter FNV Young & United: „Een schuld van 50.000 euro is voor leenstelselstudenten geen uitzondering, terwijl studenten die net iets eerder of later zijn gaan studeren fors minder schuld hebben.” Studenten die onder het leenstelsel vielen, verdienen dezelfde uitgangspositie als ze klaar zijn met hun studie als andere generaties, meent zij.

Op 5 februari wordt er geprotesteerd tegen de compensatieregeling. Boahene: „Studenten moeten volledig gecompenseerd worden voor de inschattingsfout van de overheid.”

Benieuwd wat er nog meer in het regeerakkoord staat? Metro legde het voor je uit, in simpele taal.

Steun voor Marco Borsato aan de talkshowtafels: ‘Trial by media’ en ‘Leontien en kinderen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.