Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 19 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Niet alleen vluchtelingen Oekraïne in Nederland, ook leeuwen en tijgers

Twee leeuwen en twee tijgers uit Oekraïne zijn vanmorgen aangekomen in het opvangcentrum van Stichting Leeuw in Anna Paulowna. Daarmee zijn na duizenden vluchtelingen uit het door oorlog verscheurde land, nu ook dieren door Nederland opgevangen. Voor de menselijke vluchtelingen zijn op dit moment overigens wat minder plekken beschikbaar dan eerder gedacht.

Bij de dieren gaat om twee mannetjesleeuwen (3,5 jaar en 1,5 jaar), een mannetjestijger (6 maanden) en een tijgerin (5 jaar), die in een particuliere opvang in Oekraïne zaten. Foto’s van de dieren waren er op het moment van schrijven nog niet.

Dieren Oekraïne zijn er slecht aan toe

Twee chauffeurs van Stichting Leeuw waren naar de grens van Polen met Oekraïne gereden om de vier dieren op te halen. Directeur Robert Kruijff van de stichting zegt dat de dieren zwaar getraumatiseerd zijn. De tijgerin is er door ondervoeding en ziekte het slechtst aan toe. „Om verspreiding van ziektes te voorkomen gaan de dieren nu eerst een maand in quarantaine”, zegt Kruijff.

Stichting Leeuw is een opvangcentrum voor leeuwen, tijgers, panters en andere grote katachtigen op Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna (kop van Noord-Holland). Het is de intentie dieren daar tijdelijk op te vangen. Na revalidatie worden de katachtigen met onder meer een door de stichting ontwikkelde jaagsimulator voorbereid op herplaatsing in een reservaat in Zuid-Afrika.

De eerste dieren kwamen in 2012 naar de opvang in Anna Paulowna. Sindsdien heeft de stichting veertien leeuwen verhuisd.

Minder opvang beschikbaar voor Oekraïners

Dan naar de menselijke vluchtelingen uit Oekraïne. Gemeenten in ons land hebben tot dusver minder plekken gecreëerd voor Oekraïense vluchtelingen dan afgelopen week werd gedacht, zo blijkt vandaag. Het zijn er ongeveer 20.000, laat het ministerie van Justitie en Veiligheid weten. Donderdag werd nog uitgegaan van 23.000. Volgens een woordvoerder is het systeem waarin de cijfers worden bijgehouden opnieuw ingericht, wat heeft geleid tot „een reëler beeld”.

Het aantal plekken lijkt wel nog ruim voldoende te zijn voor de Oekraïners die in Nederland om hulp hebben gevraagd. Ruim 10.000 mensen zijn tot vandaag opgevangen, aldus de woordvoerder. Afgesproken is dat gemeenten maandag 25.000 plekken beschikbaar hebben. Of dat doel nog steeds in zicht is, kon het ministerie nu nog niet zeggen.

Alle Metro-artikelen over de oorlog in Oekraïne lees je hier.

122 kinderen omgekomen in Oekraïne, hongersnood dreigt in belegerde steden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Niet alleen vluchtelingen Oekraïne in Nederland, ook leeuwen en tijgers
Sluiten