Erik Jonk
Erik Jonk Opvallend 19 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Lange rijen om te tanken in België, maar sommige pompstations merken niets

De verwachte drukte om bij Belgische pompstations in de grensstreek te tanken vanwege de vandaag verlaagde accijnzen op benzine en diesel, valt nog niet eenduidig te melden. Soms staat er bij een station een lange rij auto’s, andere tankstations merken er maar weinig van.

Dat blijkt uit een belronde van persbureau ANP. Sommige tankstations claimen meer klanten te hebben, andere niet. De Nederlandse Belangenvereniging Tankstations (BETA) liet desgevraagd weten te verwachten dat het drukker zou worden, maar ging nog niet uit van forse drukte. Dit omdat Nederlanders in de grensstreek de weg naar België al wel kenden. De NOS spreekt wel van ‘Nederlanders in de rij om in België te tanken’.

Prijs tanken in België verlaagd

Met ingang van vanmorgen is de prijs aan de Belgische pomp verlaagd met 17,5 eurocent per liter diesel of benzine. Daarmee wil de Belgische overheid de hoge brandstofkosten voor Belgen proberen te drukken. In Nederland gaan de accijnzen op benzine en diesel pas op 1 april naar beneden, met respectievelijk 17 en 11 cent.

De drukte valt volgens BETA-voorzitter Ewout Klok mee omdat het prijsverschil in brandstof tussen België en Nederland al langer bestaat. „Dit zal tijdelijk wat groter zijn”, aldus Klok, die benadrukt dat „je niet gaat tanken voor de lol”. Wel merkte BETA de afgelopen week dat veel meer vrachtwagenchauffeurs over de grens gingen tanken. Volgens Klok mogen Nederlandse transporteurs de Belgische accijnzen terugvorderen. „Dat scheelt aanzienlijk.”

De NOS en de Belgische omroep VRT checkten onder meer in Poppel en Maasmechelen. „Om 8.00 uur stonden de eerste Nederlanders al aan te schuiven. Ik heb zelfs een omleidingsroute voorzien met dranghekken om alles veilig te laten verlopen”, zegt een pomphouder uit Poppel.

‘Drukte blijft deze maand nog wel even’

Tankstation Bruynseels Petroleum, in Stabroek nabij de Kalmthoutse Heide, laat desgevraagd weten dat het niet drukker is dan normaal en dat het merendeel van de klanten überhaupt Nederlander is. Het tankstation verwacht eerder dat Belgische automobilisten die diesel nodig hebben weer komen tanken, omdat diesel in België nu weer goedkoper is. Dat was volgens het tankstation jarenlang andersom.

Bij Tankstation De Kinderen in Ravels, nabij Tilburg, waar normaal gesproken ook het merendeel van de klandizie uit Nederland komt, is het wel drukker dan anders. Het tankstation verwacht dat het de komende tijd, tot de accijnsverlaging in Nederland ingaat, nog wel zo zal blijven, maar neemt geen extra maatregelen voor de drukte.

‘Prijsverschil tanken echt enorm’

Ook tankstation Grenspoal in Kinrooi, vlakbij Weert, spreekt van grote drukte om te kunnen tanken. „Nu is het prijsverschil echt enorm”, aldus de bedrijfsleider, die op de toeloop heeft ingespeeld door onder meer extra brandstof in te kopen. Hij verwacht dat het de komende weken druk zal blijven. „Wat we vandaag meemaken is gelijk aan onze kortingsdag op de laatste zondag van de maand. Ik heb het gevoel dat mensen ook gewacht hebben; Nederlanders wisten dit.” Het tankstation kreeg ook veel telefoontjes in de aanloop naar zaterdag over de accijnsverlagingen.

Sommige Nederlandse pomphouders stuntten op 8 maart nog met lange prijzen. Dat leverde in ons eigen land toen een oploop op van mensen die voor een mooie prijs wilden tanken. „Typisch Nederlands“, was de algemene reactie toen.

Wat als je de energierekening niet meer kunt betalen? ‘Misschien moet ik straks bij mijn ouders douchen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Lange rijen om te tanken in België, maar sommige pompstations merken niets
Sluiten