Julia Osendarp
Julia Osendarp Binnenland 15 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

In deze regio’s wordt te veel gedronken: ‘Koploper ligt in het oosten van Nederland’

Een overmatige drinker drinkt meer dan 21 (mannen) of 14 (vrouwen) glazen alcohol per week. En dat type drinker komt aanzienlijk veel voor in Nederland. Maar wist je dat in sommige regio’s meer overmatige drinkers zijn dan in anderen? En de koploper ligt in het oosten van het land.

Afkickkliniekwijzer, een platform over verslavingen en verslavingszorg, deed onderzoek naar het drinkgedrag van volwassen Nederlanders. Zij gebruikten nieuwe data van het RIVM en het CBS voor hun onderzoek.  Wist je trouwens dat de meeste jongeren onder invloed naar huis rijden als ze bij een huisfeestje of avondje chillen met vrienden vandaan komen?

In Kapelle wordt het minst gedronken

Een aantal ontwikkelingen vallen op. Zo blijkt dat het overmatige drinken afneemt ten opzichte van het laatste onderzoek uit 2019. Dit was nog voor de komst van de pandemie. Volgens het afkickplatform drinkt 1 op de 16 Nederlanders overmatig. Weet je trouwens waar de minste overmatige alcoholgebruikers te vinden zijn? In het Zeeuwse Kapelle weet men, volgens de cijfers, het meeste maat te houden.

In Het Gooi en in de rijke (kust)gemeentes klinkt wel vaker dat de flessen Chardonnay en Pinot Grigio niet zijn aan te slepen. Tenminste, dat imago heeft deze ‘welvarende’ omgeving wel. Ook uit het onderzoek worden deze vooroordelen bevestigd. Deze gemeentes steken volgens afkickkliniekwijzer flink boven het landelijk gemiddelde uit. Maar het aantal overmatige drinkers daalt hier wel in vergelijking met eerder onderzoek.

Overmatige drinkers Nederland

Welke regio’s hoog scoren op de alcoholladder? De Achterhoek in Gelderland en Twente, Overijssel, scoren opvallend hoog als het gaat om overmatig drankgebruik. Ook in de coronatijd dronk men hier overmatig door. Op de ‘overmatige drinkkaart’ krijgt het oosten, volgens het verslavingsplatform, een rode kleur. Ben je benieuwd welke kleur jouw gemeenten heeft? Je vindt de kaart hier.

Overigens blijken ook sommige waddeneilanden populair bij overmatige alcoholgebruikers. Vlieland, Terschelling en Schiermonnikoog scoren volgens het platform „ontzettend hoog”. Met als tegenhanger Ameland, waar het aantal overmatige drinkers stevig daalde van 12 naar 7 procent.

Moeten drugs vrij verkrijgbaar zijn? ‘Mensen moeten op een andere manier genieten van het leven’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
In deze regio’s wordt te veel gedronken: ‘Koploper ligt in het oosten van Nederland’
Sluiten