Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 17 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Forum voor Democratie niet blij met uitslag in Amsterdam: roepen boe en zetten geluid uit

Vannacht druppelden voor allerlei politieke partijen in allerlei gemeenten de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen binnen. Zo ook voor Forum voor Democratie, van Thierry Baudet. Maar zijn partij was het niet eens met de uitslag in Amsterdam: daar kregen ze te weinig stemmen voor een zetel. En die onvrede, die lieten ze blijken.

Baudet was met aanhangers gisteravond in kasteel De Berckt in het Limburgse Baarlo, om daar de (voorlopige) uitslag af te wachten. Hij kon rekenen op een uitzinnig publiek, dat hem herhaaldelijk met gejuich en applaus onderbrak en „Thierry, Thierry” scandeerde.

Eerder lieten we je al weten dat van de landelijke partijen VVD en CDA de grootste zijn geworden. Maar de échte winst is voor lokale partijen.

Forum voor Democratie in de gemeenteraadsverkiezingen

In verschillende gemeenteraden wint Forum voor Democratie waarschijnlijk minstens een zetel. Daarmee heeft de partij volgens Baudet haar doel behaald. Volgens de exitpoll van Ipsos, in opdracht van de NOS, haalt FVD in bijvoorbeeld Breda, Sittard-Geleen en Rotterdam een zetel.

Baudet wil met zijn partij „gaan bouwen aan een zuil” in de gemeenteraden, bijvoorbeeld door het oprichten van scholen of sportclubs. „We gaan mensen bij elkaar brengen.”

„We zitten straks in vijftig gemeenten”, zei Baudet. „We gaan onze eigen wereld bouwen. Als ik dit vanavond zie, geeft me dat waanzinnig veel moed. Ik heb er heel erg veel zin in!”

Overigens was er in Groningen grote blijheid omdat FVD níet in de gemeenteraad komt:

https://twitter.com/bramdouwes/status/1504241758317776896

Tegenvallende uitslagen

Maar niet in elke gemeente viel de uitslag even goed. In sommige gemeentes viel die tegen, zoals in Amsterdam. Toen riepen partijleden ‘boe’, en dat de uitslag niet zou kloppen. Om de uitslagen te volgen, stond de NOS aan. Maar wanneer een uitslag tegenviel, ging het geluid uit en de muziek juist hard aan. Baudet negeerde daarnaast de uitslagen die niet zoals gehoopt waren. „Of we nu een, twee of drie zetels gehaald hebben, we doen waar we voor opgericht zijn: vorm geven aan onze idealen.”

Volgens Baudet zijn er mondiaal veel grote ontwikkelingen die om aandacht vragen. Hij sprak onder meer over „biolabs in de Oekraïne” – „en wat dat te maken heeft met corona”. We weten het niet, zei hij. „We tasten in het duister over heel veel onderwerpen.”

Uit het hele land waren vele honderden aanhangers naar Limburg gekomen om Baudet te horen. In zijn welkomsttoespraak hield Baudet zijn publiek voor hoe je volgens hem kunt overleven in „een wereld vol deugdzame mensen”. Volgens hem wordt deugdzaamheid ingezet tegen vrijheid. „We moeten ons losmaken van de deugcultuur”, zei Baudet.

Lang Leve de Liefde-kandidaten hebben elkaar écht gevonden: ‘Ik laat je gewoon niet meer los’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.