Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 22 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Waarom victim blaming funest is voor het herstel van slachtoffers

Veel slachtoffers krijgen te maken met negatieve reacties als ze iets heftigs hebben meegemaakt. Het beschuldigen van een slachtoffer, victim blaming, is voor sommige slachtoffers zelfs nog pijnlijker dan de gebeurtenis zelfs. Het is niet voor niets dat deze term ook wel ‘second rape’ wordt genoemd.

Volgens de bestuursvoorzitter van Slachtofferhulp Nederland veroordeelt bijna iedereen zichzelf die seksueel geweld meemaakt of online wordt opgelicht. „Vragen over hoe en waarom bevestigen deze schuld- en schaamtegevoelens”, vertelt Rosa Jansen. „Daarom roepen wij op: oordeel uit, aandacht aan. Daar help je iemand echt mee.”

Grensoverschrijdend gedrag

Volgens de organisatie krijgt drie op de vier slachtoffers te maken met negatieve opmerkingen. Victim blaming en slachtoffermoeheid is een actueel en urgent onderwerp, ziet Jansen. „We hebben tijdens alle berichten rondom het grensoverschrijdende gedrag bij The Voice en Ajax gezien dat slachtoffers negatieve opmerkingen krijgen. Zoals ‘waarom kwamen ze er nu pas mee’ of ‘het is zelfs niet eens strafbaar’. Iedereen heeft een mening. Social media versterkt dat enorm. Vroeger maakte de buurman een negatieve opmerking. Tegenwoordig zijn het 330 Instagram-vrienden die je ongevraagd advies geven. Slachtoffers hebben daar in het bijzonder last van, het staat hun herstel in de weg.”

Victim blaming

Om slachtoffers op de juiste manier te helpen, heeft de organisatie de cursus Oordeel uit, aandacht aan gelanceerd. Hierin wordt er stap voor stap uitgelegd hoe om te gaan met slachtoffers. Jansen roept iedereen op om de cursus te volgen: „We willen Nederlanders bewust maken van hun invloed op het herstel van slachtoffers. Als iemand je in vertrouwen neemt, is dat vaak in een heel kwetsbare periode. Het is daarom van wezenlijk belang dat we met zijn allen een bijdrage leveren aan het herstel en niet diegene nog verder beschadigen.”

Eerder werd ook bekend dat ruim dertig organisaties en personen een petitie zijn gestart voor een betere wetgeving tegen seksuele intimidatie op de werkvloer.

Documentaire Sunny Bergman legt ‘victim blaming’ seksueel geweld bloot: ‘Je lokte het uit’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.