Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 19 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Dit weekend een boswandeling maken? Ga nog maar niet het bos in, waarschuwt Staatsbosbeheer

Na al het onstuimige weer dit weekend genieten van een boswandeling? Blijf toch maar thuis, waarschuwt Staatsbosbeheer. Vanwege storm Eunice is het op sommige plekken onveilig door omgevallen bomen en loshangende takken.

Op veel plaatsen in het land zijn medewerkers van Staatsbosbeheer in de weer met zagen om alle paden vrij te krijgen. Zo ligt op de Veluwe volgens een woordvoerder van de dienst op ieder bospad wel een boom om.

Duinen, heide of uiterwaarden

En in Flevoland, waar het volgens de woordvoerder nog steeds hard waait, is ook behoorlijk wat omgegaan. Staatsbosbeheer adviseert mensen dan ook om even niet het bos in te gaan. Er wordt namelijk volop gezaagd. „Pak liever de heide, duinen of uiterwaarden als je de natuur in wilt”, zegt de woordvoerder.

Hoewel er veel bomen om zijn gevallen, zijn er geen grote oppervlaktes beschadigd door de storm. „Geen beelden van complete bossen zoals bij een valwind gebeurde onlangs. Het gaat meestal om oudere bomen of bomen die minder goed wortelden.”

Bij boswachterij Noordwijk zijn juist weinig problemen, op een enkele boom na. „Door de zilte zeelucht groeit alles wat minder hoog hier”, aldus de woordvoerder.

Staatsbosbeheer inspecteert volop

Boswachters inspecteren dit weekend de bossen, waarbij ze vooral letten op mogelijk gevaarlijke situaties, zoals afgebroken takken die nog in de boom hangen. Die kunnen volgens de dienst bij het kleinste zuchtje wind naar beneden komen en voor gevaarlijke situaties zorgen.

Het bos is volgens Staatsbosbeheer wel beter tegen stormen bestand dan enkele decennia geleden. Dit komt omdat sindsdien veel gevarieerd bos is aangelegd, „Daardoor kan het bos een stootje hebben.”

Dat is wel anders in het Kuinderbos met vijfhonderd zware fijnsparren in de Noordoostpolder. „Daar heb je nog wat van die bosgedeeltes die behoorlijk eentonig van soort zijn. En dat is dus kwetsbaar.” In dat bos liggen heel wat bomen om.

Ook de gemeente Amsterdam drukt mensen op het hart de komende dagen niet naar het Amsterdamse Bos te gaan. Het is in het bos onveilig door loshangende takken en onveilige bomen. „De komende dagen maken we het bos weer veilig voor iedereen”, aldus de gemeente.

Nederland maakt schade op na Eunice, de zwaarste storm in vier jaar

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Dit weekend een boswandeling maken? Ga nog maar niet het bos in, waarschuwt Staatsbosbeheer
Sluiten