Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 8 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

OMT-lid De Jong: ‘Roep om versoepelingen is terecht’

Hoogstwaarschijnlijk komen er versoepelingen aan. Haagse bronnen wisten vandaag namelijk te melden dat de regels voor de horeca en de cultuursector iets losser worden. En dat willen (veel) mensen graag. Volgens OMT-lid Menno de Jong is die wens terecht. „Er is een grote roep om versoepelingen en die begrijp ik volledig”, zegt het hoofd medische microbiologie bij het Amsterdam UMC in een interview met de hoofdstedelijke zender AT5.

Volgens De Jong is de positie waarin we momenteel zitten gunstiger dan afgelopen december, net voordat omikron toesloeg. Zo verwijst hij naar de boostervaccinaties en het lagere aantal mensen dat met corona ligt opgenomen in de ziekenhuizen. De oproep om te versoepelen is daarom volgens hem terecht, maar toch moeten we volgens De Jong ook voorzichtig zijn.

OMT komt vrijdag samen voor overleg over versoepelingen

„We zitten nu een beetje in een grillige fase”, legt hij uit op de stadszender. Het coronavirus zal waarschijnlijk steeds minder ziekmakend zijn, naarmate het verder evolueert. Volgens De Jong kan omikron de tussenstap zijn naar zo’n echt onschuldig virus. Maar, zegt hij, „in de tussentijd moeten wel een beetje op onze qui-vive zijn”.

Vrijdag komt het OMT weer samen om te overleggen over de versoepelingen. Als de samenleving verder open kan, dan moet je denken aan bijvoorbeeld meer bezoekers voor de cultuursector en de uitbreiding van openingstijden, aldus De Jong. „Het hele menu ligt open.” Vandaag bleek dus al dat het kabinet mogelijk ook de nachthoreca open wil gooien, maar dan wel met een 1G-systeem.

De Nacht staat op ‘fantastisch, met 1G’

Vanaf komend weekend gooien veel (Amsterdamse) nachtclubs hun deuren open. Ook als dat niet mag – en dat is zo. Alhoewel De Jong die actie „volkomen” begrijpt, zegt hij wel dat de timing „wat onhandig” is. Het OMT stuurt het advies na het overleg aan het kabinet en volgende week kondigt dat aan of er meer versoepelingen mogelijk gaan zijn.

Het eerder genoemde 1G-beleid, waarbij iedereen moet testen voor toegang, zou uitkomst kunnen bieden voor het nachtleven, denkt De Jonge. Hij zou het „fantastisch” vinden als de actie van komend weekend zou worden omgetoverd tot een experiment met 1G.

Politie komt in actie: vanaf morgen geen bekeuring bij lichte overtreding

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.